Десетокласник с грамота от РУО: оказал помощ на връстник, получил епилептичен припадък на матурите

Регионалното управление на образованието връчи грамота на десетокласник за проявена храброст и отговорност към съученик за оказване на първа помощ в критична ситуации.

Пресиян Атанасов Николов е ученик в НПТГ“Шандор Петьофи“-Разград. Призът му е връчен заради адекватна реакция в помощ на негов връстник, получил епилептичен припадък. Това е станало в деня на първите матури за тази възраст – разказа за Разград24/7 директорът на училището Нешка Христова. Повечето от учениците вече били в класните стаи, където са разпределени, в очакване на задачите от препитването. Пресиян видял, че негов връстник от съседен клас, седнал пред него, получава епилептичен припадък. Имало вероятност момчето да падне от стола, на Пресиян го прихванал, предотвратил падането и гълтане на езика, което често се получава при подобни случаи. Квесторите повикали медицинското лице на училището, както и Спешна помощ, която дошла за 7 минути. Момчето е откарано в болницата, където се е възстановило, медицинските лица обаче уточнили, че бързата и адекватна намеса на Пресиян е била много важна за състоянието на болното момче.

Гордеем се с Пресиян и с това, че обучението, което получават нашите ученици, им помага и да се превърнат в добри граждани – коментира Нешка Христова. Как да окаже първа помощ при епилептичен припадък, десетокласникът знаел не само от обща култура, а и от часовете по здравословни и безопасни условия на труд в гимназията. Освен от началника на РУО на МОН Ангел Петков похвала Пресиян получил пред училищния колектив и от директора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *