Депутатът Марин Шишев дари шесттомно издание на творбите на Чудомир на библиотеката, четири училища и едно читалище в Лудогорието

Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград от днес е собственик на три комплекта от луксозното шесттомно издание на цялостното творчество на известния български писател Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Дарението е от народния представител от „Продължаваме промяната” Марин Шишев. Заедно с Фондация „Чудомир” той е финансирал второто преработено и допълнено издание на творчеството на известния най-вече със сатиричните си произведения творец. Тиражът в чест на 130 години от рождението на Чудомир е 1200 комплекта, томовете са излезли от печат в края на миналата година, днес ги получи главният библиотекар „Краезнание” Галя Ралева. Още четири комплекта ще бъдат предоставени чрез нея на ръководствата на четири разградски училища: ОУ”Васил Левски”, НПТГ”Шандор Петьофи”, ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф” и ППМГ”Акад. Н.Обрешков”.

Изненадата за тези, които не са запознати в детайли с творчеството на Чудомир, е шестият том, в който няма писано слово, а творби на изобразителното изкуство-  рисунки, карикатури и акварели. Именно този том според Шишев е най-ценен. Всъщност Чудомир е бил първо художник, а след това е започнал да пише – разказа народният представител. Именно като художник го е познавал бащата на депутата, срещнали се по време на занятия в Рисувателното училище в София, което Чудомир посещавал заради приятелите си Бешков и Щъркелов, а тогава младият войник от Лудогорието бил слушател на лекциите. Тъкмо като емоционален елемент от дарението един от комплектите от шесттомното луксозно издание на творчеството на Чудомир вече е в читалището в кубратското село Савин – родното село на бащата на народния представител.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *