Делото за пътните знаци, които станаха ограда в Стражец, влезе в съда, обвиненията са две

Прокуратура

За две престъпления ще отговарят пред Темида бащата и сина от Стражец, които през март откраднаха 10 метални стълба и монтираните на тях 18 пътни знака и си направиха ограда от тях. На 1 юли делото е внесено в Районен съд-Разград – съобщават от Окръжна прокуратура-Разград. Справка в съда сочи, че делото вече е насрочено за 30 август.

Престъплението, което, ако бъдат признати за виновни по него, може да им донесе по-тежко наказание, е кражба, извършена повторно от повече от две лица в сговор чрез използване на моторно превозно средство – санкцията според Наказателния кодекс е от 1 до 10 години. Срещу 59-годишния Алеко А. и 34-годишния Съби С. е повдигнато и обвинение по глава Престъпления против транспорта и съобщенията. Санкцията за този, който премахне знак, предназначен за обезпечаване сигурността на движението на автомобилния транспорт, е лишаване от свобода до 2 години или глоба от 1000 до 5000 лева.

Припомняме, че кражбата на пътните знаци на път III-4904 в участъка между завод „Амилум” и бившата база „Агро Гос” бе установена на 5 март, от АПИ подадоха сигнал в полицията няколко дни по-късно и заради забавянето прокуратурата също образува проверка. Извършителите бяха установени и задържани на 11 март, оттогава са в ареста с постоянна мярка задържане под стража.

59-годишният баща има 13 криминалистични регистрации за кражби и хулиганства, а 34–годишният му син е с 5 прояви за кражби, телесни повреди и отвличане. В момента на извършване на престъплението се е намирал в изпитателен срок на постановена присъда за последното си криминално деяние. При първоначалната проверка бе установено,  че щетите за държавата са за близо 5 000 лв.

От Окръжна прокуратура-Разград съобщават още, че през юли са внесли 47 наказателни производства. Обвинителните актове са 28 срещу 48 обвиняеми лица. Най-много – 13 – са за общоопасни престъпления; 7 – за престъпления срещу собствеността; 3 – за престъпления против реда и общественото спокойствие; 2 – против брака и семейството; по 1 – против личността, против стопанството, против дейността на държавни органи и обществени организации. В съда са внесени и 7 предложения за споразумения, предложенията за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административни накацания по чл. 78а от Наказателния кодекс са 12, а по чл. 61 от Наказателния кодекс – 4.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *