Делото за касиране на вота в Киченица приключи в едно заседание, чака се решение

Съд

Делото за касиране на частичните избори в село Киченица се проведе само в едно заседание днес и сега се чака решението на магистратите от Административен съд-Разград.

Процесът започна по жалба на Общинското ръководство на ДПС. Те оспорват резултата от изборите, спечелени на първи тур от кандидата на ГЕРБ Юзджан Рамаданов  и искат касиране на вота. Той събра 169 гласа, което бе абсолютният минимум за победа на първи тур.

Адвокат Нюсрет Салим, която защитаваше интересите на ДПС в съдебната зала, разказа за Разград24/7, че съдът днес е допуснал искането й за повторно преброяване на гласовете. По време на тази процедура и Салим и защитата на победителя във вота са оспорили по 4 от извадените от чувала като действителни бюлетини, на практика дори само 1 от тях да се окаже неправилно преброена това прави вота невалиден, тъй како означава, че е необходимо провеждане на втори тур. В купчината с недействителни обаче също имало една спорна бюлетина – в нея квадратчето с името на кандидата на ДПС Рашим Чаушев е маркирано, но не с обичайните х или v, а с някакъв трети знак, какъвто обаче имало и на една от преброените като действителни бюлетини.

Нюсрет Салим обясни, че според нея има и още нарушения, свързани с изборните книжа и процедури. При броенето на бюлетините членовете на секционната комисия спорили за една от бюлетините за Рамаданов, решили да гласуват, 7 от тях гласували тя да бъде обявена за действителна, гласуване против не е провело, не е изготвен и протокол за това гласуване. При разпита на шестимата свидетели в съда днес станало ясно, че членовете на комисията сметнали, че след като са 9, а 7 считат бюлетината за действителна, то несъгласните с това мнение са двама.

Още в изборната нощ се разбра, че председателят на секционната комисия в Киченица е подписал протокола с резултатите с особено мнение. Протоколът на ОИК е подписан с особени мнения при това 4 – на заместник-председателя, на секретаря и на двама от членовете на комисията, включително представителя на ВМРО.

След пледоариите на адвокатите, съдът обявил, че ще се произнесе в срок.

Магистратите обаче първо трябва да се произнесат и по едно от исканията на защитата на ДПС – за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК за избран кмет, т.е. Рамаданов да не встъпва в длъжност преди съдът да се произнесе по делото за касиране. По това искане съдът ще се произнесе с определение при закрито заседание.

На практика засега няма насрочено встъпване в длъжност на избрания на частичните избори кмет, макар че в понеделник има сесия на Общинския съвет. Явно обаче Рамаданов се смята за победител и дори оповестява предизборни обещания за изпълнени. В личния си фейсбук профил той съобщава, че е изпълнил предизборното си обещание в селото да има легнали полицаи. Допълва и с чие съдействие е станало това, от списъка може да се направи извод, че вече не АПИ, полицията и други държавни институции имат ангажимент към тази дейност, а една политическа партия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *