Две формации на разградска сцена в инициативата „България пее”

С общо изпълнение на „Къде си, вярна ти, любов народна” и „Родна песен нас навек ни свързва” завърши концертът на две хорови формации в залата на НЧ”Развитие 1869” днес. Музикалното събитие бе част от VI-тата национална инициатива на Българския хоров съюз. На разградска сцена в него участваха Смесен хор „Железни струни” към НЧ”Развитие 1869”-Разград с диригент Красен Иванов, корепетитор Даниела Никифорова и хормайстор Полина Куманова и Смесен хор „Проф. Венета Вичева”-Шумен с диригент д-р Христо Атанасов и корепетитор Жанета Кацарова.

Двете формации първо имаха самостоятелни изпълнения, а в края на концерта се качиха заедно на сцената за общи финални трели.

Хор „Железни струни” представи познати творби, но и нови изпълнения като „Ода за свободата” от новия албум на „АBBA” с аранжимент на Красен Иванов, „Тъкала ли си, момина мале“ на композитора Стефан Вълев, както и друга песен по фолклорни мотиви „Бре, Петрунко“ на Филип Кутев. Публиката аплодира и песен на Вангелис, както и „Хорът на евреите” от операта на Верди „Набуко”.

Смесен хор „Проф. Венета Вичева”-Шумен, който е създаден през 2020 от хористи от „Родни звуци”, изпълни „Аве, Мария”, както и обработени фолклорни песни от три балкански държави – България, Румъния и Гърция, както и песен, обработена от разградския композитор Александър Христов.

Двете хорови формации получиха кошници с цветя от Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев и Областния управител Деян Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *