Гонят съветничка от Общинския съвет заради отсъствия

Общински съветник от групата на Коалиция БСП за България в местния парламент в Разград е пред прекратяване на пълномощията заради натрупани отсъствия от сесии.

В Общинската избирателна комисия е получен сигнал от председателя на местния парламент Стоян Ненчев, че за Надежда Атанасова са налице основания за прекратяване на пълномощията – без основателна причина тя е отсъствала от три поредни заседания на Общинския съвет – на 2 март, 27 април и 21 май. Според Ненчев в случая е налице хипотезата на чл. 20, ал. 4, т. 5 от Закона за местно самоуправление и местната власт.

На заседанието си на 27 май ОИК-Разград е взела решение да се изиска писмено възражение от Надежда Атанасова, което тя трябва да представи пред комисията в тридневен срок от получаване на уведомлението. Председателят на Общинския съвет също трябва да приложи още доказателства – за надлежното уведомяване на съветничката за датите, часовете и местата на трите поредни заседания, както и за публикуването на сайта на община Разград и в регионален вестник на поканите за сесиите през март, април и май.

Тъй като е малко вероятно доказателствата и от двете страни да се различават от първоначалните данни, най-вероятно на следващо заседание ОИК-Разград ще вземе решение за прекратяване пълномощията на Атанасова, а на нейно място ще влезе следващият в листата на БСП.

Това е Павлина Русева, която обаче работи в Общинска администрация и по тази причина не може да бъде и общински съветник, затова най-вероятно на банката в местния парламент ще седне следващият в листата: Ивайло Димитров – 38-годишен машинен инженер, работи като технически ръководител във фирма „Инокс”.

Подобна промяна – заради отсъствия – е прецедент в разградския местен парламент през последните години, в предходния мандат по тази причина в Кубрат бяха прекратени пълномощията на съветник. Съветничката в нарушение е родом от София, но по време на местните избори, както и 17 години преди това живееше в Разград, тя е дъщеря на заместник-председателя на БСП Ирена Атанасова. След вота през 2019 г. Надежда Атанасова започна работа в столицата и вероятно това ще е формалната причина за отсъствията й от сесиите на разградския местен парламент.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *