Глоба между 2500 и 8000 лева за бивш кмет на Топчии, организирал в детска градина детски футболен турнир с билборд и фланелки на „Българско лято”

Общо 3 нарушения на Изборния кодекс установи Районната избирателна комисия в Разград при случая с организиран детски футболен турнир в Топчии, на който участниците получили фланелки с №15 и били снимани на фона на предизборен билборд на Гражданска платформа „Българско лято” и №15.

Сигналът за нарушенията бе подаден от областния председател на ГЕРБ Валентин Василев на 22 юни. Окончателното решение е постановено на 25 юни след като действащият кмет на Топчии е дал обяснения пред РИК.

Според решението на РИК кметът Мирена Симова е потвърдила данните от сигнала, потвърдила е и самоличността на организатора като бивш кмет на селото три мандата, което бе ноторно известно още при подаването на сигнала. Симова обяснява пред РИК, че при пристигането си в селото около 10,00 ч. на 22 юни „е видяла в двора на детската градина разпънат билборд със снимка и изписан № 15. След като са го видели, билборда бил смъкнат, но са продължили подготовката за провеждането на футболния мач. По-късно на децата са раздали бели фланелки с изписан номер 15 на гърба, зачертан с две пресичащи се линии, купи, медали и футболна топка. След края на футболния мач, билборда е бил вдигнат, направени са снимки с децата облечени в гореописаните снимки, след което билборда е бил смъкнат.”. От обяснението на действащия селския кмет не става ясно защо сам не е подал сигнала в РИК и не е забранил провеждането на политическо събитие в двора на детска градина, няма и становище на директора на детската градина.

Според решението на РИК за първото от установените нарушения – агитация на територията на общинско учреждение – предвидената санкция в Изборния кодекс е глоба между 300 и 1000 лв. Между 2000 и 5000 лв. е глобата за липса на надписа „Купуването и продаването на гласове е престъпление” върху агитационните материали. Между 200 и 2000 лв. пък е предвидената глоба за ангажирането на малолетни и непълнолетни в агитацията. Така общо бъдещата глоба за Христо Карастоянов ще варира между 2500 и 8000 лева.

С решението си РИК-Разград разпорежда: „Да се състави Акт за установяване на административно нарушение на лицето Христо Карастоянов, за извършени нарушения по чл. 480, ал. 1 вр. чл. 182, ал. 1 от ИК, по чл. 480, ал. 2 вр. чл. 183, ал. 2 от ИК и по чл. 495, ал. 1 от ИК с аргумент от чл. 42, ал. 1 от КРБ и чл. 25, ал. 1 от ИК.”

В решението на РИК обаче не се указва обаче дали актът трябва да бъде съставен от общинския или селския кмет или пък от друг орган.

Решението може да се оспори в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *