Ген. Стефан Янев: „Моралът в политиката не е клише за нас от „Български възход”

Лидерът на Коалиция „Български възход” ген. Стефан Янев представи пред симпатизанти в Разград основните идеи и приоритети на политическата сила, която представлява. Той обяви и подкрепата си за разградската листа на „Български възход”.

Водач на листата е Кръстю Сотиров, който при представянето на листата изрази увереност, че посещението на ген. Янев в Деня на Независимостта е знаково и ще остане в историята на Разградска област със спечелването на поне един мандат за „Български възход”. Пристигането на лидера на политическата сила с №15 в бюлетината бе ознаменувано и с нечесто срещано метеорологично явление – едновременно валеше дъжд и грееше слънце, което Янев прие като добър знак.

Освен бившия шеф на ОДМВР-Разград, адвокат и управител на фирма „СОД-Разград” Кръстю Сотиров в листата на „Български възход” за Разградски регион са: адвокат Цветелина Ботева, агробизнесменът Маломир Власов и инж. Симеон Симеонов.

Пред пълната заседателна зала в хотел „Централ” кандидатите за депутати се представиха накратко, след което ген. Янев сподели мотивите си да се включи в политиката, както и основните приоритети за политическата сила, която създаде наскоро.

Янев като човек, който е целувал знамето, клел се е, че ще служи пред Родината и чувството му за дълг не е го напуснало, счита, че българското общество има нужда от нов курс на развитие. Той смята, че в партийния живот на страната има нещо сбъркано, тъй като партиите се появяват сред хората само по време на избори, след това политиците заключват партийните офиси и не могат да бъдат намерени за въпроси и идеи. „Български възход” има амбиции да създаде механизъм партията да работи с гражданското общество на ежедневна база – да ви чуваме, да споделяме общи идеи и решения” – каза Янев.

Той обяви за основен политически опонент на „Български възход” глобалния либерализъм. „Светът става глобален, но с това не става по-добър, националните държави биват изсмуквани и обезкървявани, както от гледна точка на ресурси, така и на пари. Избрали сме пътя на консерватизма, който през следващите десетилетия ще става все по-актуален, затова идеологически сме позиционирали партията в националния консерватизъм. Национален, защото искаме да запазим националната държава, да я развиваме, да благоденства България. Консерватизъм, защото се базираме на онези ценности, които ги има в нашето общество – духовност, култура, традиции, род, семейство, училище. На базата на тези ценности да градим обществото до степен да го развиваме, да го направим общество на 21  век с благоденстващ народ, който живее в най-доброто място за живеене.”

Сред основните приоритети на „Български възход” първи е демографията. „В демографска криза сме, може би на ръба на катастрофа, необходими са спешни мерки и ще работим за това по отношение на икономиката, за младите, за да намират по-лесна реализация в обществения живот и на пазара на труда” – заяви Янев.

Вторият приоритет е администрацията в посока да стане по-ефективна. Според Янев принципите, на които трябва да се заложи по отношение на тази реформа, са: конкурсно начало, мандатност, оценка на реалните резултати от работата. „Хората които работят наистина, трябва да се развиват по хоризонтала и вертикала, а които пречат и забавят работата, да си търсят друго поприще” каза Янев.

„Български възход” предвижда да се въведе системата „една държава – две данъчни системи”. Този приоритет е свързан със запазване на съществуващата данъчна система за работещите малки и средни предприятия и големи инвеститори, които инвестират в икономиката и създават работни места, но всички юридически субекти, които се ползват от обществен ресурс, трябва да преминат на прогресивно подоходно данъчно облагане. „Смисълът е по-голяма част от печалбата на тези фирми, които работят с обществени пари, примерно изграждат пътна инфраструктура, да остава в държавата” – обясни Янев

„Моралът в политиката не е клише за нас и предлагаме морален борд или етичен съвет. Това са хора, признати в обществото, които да са ментори и съдници на нас, които с лице заставаме и искаме да ни подкрепите да сме на избираема длъжност в изпълнителна или законодателна власт. Те ще наблюдават и оценяват работата ни.” – обяви Янев. Той допълни, че това не е свързано с промяна в Конституцията и като начало ще се въведе в партията „Български възход” при структурирането й, а след това Янев се надява, че ще възползват от този подход и другите партии. Той уточни още, че създаването на партийни структури ще се извърши след изборите, и тъй като времето след създаването на партията не е стигнало, се явява в коалиция, първоначално с 3, а после и с още 2 партии.

Симпатизантите на „Български възход” имаха въпроси относно това кои са коалиционните  партньори,   за необходимостта от още компенсации за бизнеса заради увеличението на цените на енергията, както и за ремонта на летище „Граф Игнатиево”. В един от отговорите Янев припомни, че именно второто служебно правителство, на което бе министър председател, първо прие решение за компенсиране на бизнеса във връзка с повишаване цената на тока.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *