В ЦИК избраха човека на ГЕРБ да председателства РИК-Разград, в ръководството замениха и демократа с патриот

Централната избирателна комисия назначи Районната избирателна комисия в Разград тази вечер, като почти не се съобрази с предложенията от консултациите между политическите сили преди седмица при Областния управител Гюнай Хюсмен.

Припомняме, че те не постигнаха консенсус относно ръковдството на РИК, но се разбраха за едно от заместническите места – за представителя на „Демократична България”. Точно то обаче е тотално отречено от ЦИК и адвокат Жоро Чобанов е редови член на комисията. На ръководния пост обаче е назначена Светлана Неделчева от „Обединени патриоти”. И двамата имат опит в администрирането на избори, били са членове на общински и районни избирателни комисии.

Макар да е с най-малък опит от всички предложени за председател на РИК-Разград е назначен номинираният от ГЕРБ Хубан Соколов. 34-годишният адвокат до преди малко повече от година бе директор на дирекция, а преди това юрисконсулт в Община Разград, от юни 2020 г. е член на ОИК-Разград и практически е бил част от изборната администрация само за частичните избори в Киченица.

За секретар на РИК-Разград е назначен номинираният от ДПС адвокат Нергин Хамдиев, който също бе предложен за председател или за секретар на комисията, в предишни комисии е бил председател, както и член на няколко избирателни комисии.

За заместник-председател е назначена и предложената от БСП адвокат Силвия Великова. И тя е била член на няколко избирателни комисии и бе номинирана за председател или за секретар на РИК-Разград.

Ето кои са и останалите членове на РИК-Разград: Ралица Костова-Цветанова, Николай Инков, Мирослава Христова, Айсел Хасанова и Павлина Кившанова – номинирани от ГЕРБ; Савина Миткова, Катинка Матеева и Иван Борисов – предложени от БСП; Юмгюл Ахмедова от ДПС  Сюлбие Ибрямова от Воля.

Най-вероятно обаче ще има една промяна в състава на РИК, тъй като дни след провеждането на консултациите и изпращането на протокола в ЦИК от БСП номинираха за №3 в листата си Иван Борисов.

Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си на 13 февруари 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *