В Цар Калоян разиграха авария в АЕЦ, областта е сред първите, в които се тестват плановете за реакция при бедствие

Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов похвали Областния управител Драгомир Златев и кмета на Цар Калоян Дауд Аляовлу за добрата организация на едно от първите учения в страната, в които се проиграва областен и общински план за действие при бедствие.

Учението започна със заседание на Областния щаб за защита за изпълнение на областния пран за защита от бедствия и аварии в частта “Радиационна авария” на 7 етаж в Областна администрация, а продължи в Цар Калоян. На първата част присъства и шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той и зам.-министърът съобщиха, че подобни учения ще се проведат във всички области с цел да се установи готови ли са институциите да реагират така, че да защитят населението.

Учението, което се разигра, бе за ядрена авария на територията на друга държава на 800 км. от България. На място в Цар Калоян на заседание на общинския щаб по бедствия стана ясно, че облакът радиация при подобна ситуация ще пристигне в общината след 48 часа. Местната власт и представителства на държавни институции се събраха на заседание в сградата на бившето училище, сега Социален комплекс. Там бе представен и общинският план за реакция в подробности. Оказа се, че най-удачният вариант за оповестяване на населението под 40 години, че трябва да получат таблетки калиев йодит е с помощта на джамиите. Така ще се извърши оповестяването в Цар Калоян и Езерче, а в Костанденец поради липса на джамия кметският наместник с мегафон ще трябва да съобщи на хората, подлежащи на получаване на йодни таблетки в кметството. В Езерче пунктът за раздаване е местното училище, в Цар Калоян местата са две – читалището и училището. Раздават ги медицински сестри или фелдшери заедно с указания кога точно трябва да се пият, за да е максимално силен ефектът. По време на заседанието не бе уточнено, но от източници в интернет става ясно, че таблетки получават само хората до 40 години, тъй като при по-възрастните вероятността от поява на заболявания на щитовидната жлеза е значително по-малка. ГРАО трябва да осигури списъци с хората на възраст под 40 години.

На заседанието се обсъдиха и действията на полицията, която трябва да съпровожда транспортирането на таблетките, които се съхраняват в общински склад. Специалистите уточниха, че с кметска заповед ще се преустановят учебните занятия, ще се разпореди и забрана за извеждане на паша на селскостопанските животни, ще се хранят само с фураж, а ако е съхраняван на открито първо ще се премахва горният слой.

В пункта в училището продължи учението. Там бе разиграна само ситуация с раздаване на таблетки на учениците и преподавателите, а не на половината населено място. Таблетките също не бяха таблетки, а пакетчета солети. По списък получателите бяха 185, като първи получиха „таблетки“-солети първолаците. Преди това учителите им пак по списък получиха и маски за всяко дете, а с одеала бяха добре завити вратите на сградата.

„Много добро беше това, което видях, поздравления за областния управител Драгомир Златев и за кмета на Цар Калоян Дауд Аляовлу за добрата организация. Това показва едно взаимодействие между институциите. Убеден съм, че провеждането на учението ще бъде анализирано и надградено.“ – заяви заместник-министър Венцислав Катинов.

В 18,30 ч. на областно заседание ще бъде обсъдено провеждането на учението.

Още снимки от учението вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *