В събота обявяват водача на „Републиканци за България”, от днес хората на Цветанов имат офис в Разград

На национално съвещание в събота „Републиканци за България ще обявят водачите на своите листи и целите листи, където те вече са готови. Това съобщи в Разград председателят на политическата сила Цветан Цветанов.

Той бе тук заедно със заместника си в партията Павел Вълнев и координатора за Североизточна България Веселин Василев за откриването на офис на „Републиканци за България” в Разград. Той се намира на ул. „Вапцаров”14 в Разград, в бившия магазин „Калахари”.

На откриването присъстваха неколцина привърженици на политическата сила, от които най-разпознаваем е бившият общински съветник от „Кауза Разград” Божинел Христов. Сред домакините бе и Рейхан Вели – също бивш общински съветник от предходния мандат, учредител на „Републиканци за България” и временно изпълняващ функциите на областен председател. По принцип няма да има подобно съвместяване на длъжности на национално и регионално ниво, но, докато извършваме партийното строителство, Рейхан пое отговорността да ръководи структурата на областно ниво – обясни Цветанов.

Той заяви желанието си „Републиканци за България” да бъде незаобиколим фактор в българската политика и да се бори срещу статуквото. Според него статуквото от година и половина е симбиозата ГЕРБ-ДПС. Като едно от доказателствата на тази теза Цветанов представи подкрепата на ГЕРБ за ДПС в Исперих на местните избори през 2019 г. ”Това даде ясен знак, че ГЕРБ ще изгубят всичко в област Разград, изгубиха областния кмет, в Исперих имаха заместник-кмет преди, сега нямат никаква представителност в местната власт” – каза Цветанов. По думите му особено в смесените региони хора, които заемат ръководни позиции в държавното управление и местната власт, страхуват хората. Даде пример от разговор в Търговище, където местни хора разказали, че след пуснат лайк за новина, е последвало обяснение как не бива да се прави това и да се седи мирно и тихо.

На въпрос ще търси ли подкрепа в Разградско от бивши и настоящи симпатизанти и активисти на ГЕРБ Цветанов отговори, че малко са тези, с които може да говори по тази тема – да бъдат членове на „Републиканци за България”.

„Всичко се промени, няма нищо общо с този микроклимат от създаването на стария политически проект.  През 2007 имаше енергия, ентусиазъм, връзка, за съжаление много хората се променяха във времето. Лидерът и ръководителите на партията отклоняват партията от пътя, който са декларирали, че ще следват, всъщност това е голямата подмяна и предателство, извършено към тези стойностни редови симпатизанти и членове. Така че няма някой, на когото бих могъл да кажа, нито мога да се обадя на Вальо да го търся, защото просто мисля, че и той самият вече изпадна в ситуация, в която няма полезен ход. Разбирам, че ще имате водач, който също е имал възможността и опита и тука да бъде, не знам дали това ще бъде депутатката в момента, но не знам с какво могат те да допринесат за промяната, защото те всъщност създадоха проблема, а ние искаме да сме промяната.” – заяви още Цветанов.

Той се похвали, че „Републиканци за България” е единствената политическа сила, която е дала шанс на ръководна позиция в нея да е представител на българите в чужбина. Павел Вълнев има успешен бизнес в САЩ, бизнес, създаден, когато има правила, за създаване на правила ще работим и ние – допълни още Цветанов.

Вълнев коментира, че според него за 30 години в България има промяна само в две неща и не може да каже дали всъщност не е по-зле ситуацията. Промяната се изразява във възможностите за пътуване и свободата да разкажеш виц за политик, без да те пратят в Белене. Вълнев изрази възмущението си, че не се положени усилия да се даде възможност на българите в чужбина да участват в парламентарния вот, например чрез гласуване по пощата, което се прилага в много страни, включително съседна Румъния. Вълнев изрази скептицизъм и по отношение но оповестяваните големи суми, които според държавната власт са предоставени на бизнеса в подкрепа по време на световната пандемия. „Само се говори колко много се помага, а в същото време навсякъде, където сме обиколили, а аз за трети път обикалям страната на 3 месеца, никъде нищо не са получили хората. Така е, а най-лошото след пандемията тепърва предстои и това, което искаме ние да направим след влизането във властта, са бързи промени, защото ще е пагубно за малкия и среден бизнес.” – заяви Вълнев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *