В сряда мерят безплатно кръвна захар пред Новия театър

В сряда Разград е домакин на една от инициативите по проекта „България срещу диабета“ – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Партньори по него са Сдружението Лайънс клуб-Видин съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българска Асоциация Диабет, Българското национално сдружение по детска ендокринология с подкрепата на всички 28 общини – областни центрове.

Едно от основните събития по проекта, финансиран от Международната фондация на Лайънс клубовете, е велопоход, който спира в 28 града за по няколко часа. На централно място в населените места диабетен патрул от 2 медицински лица безплатно замерва кръвна захар, всеки може да попълни и анкета за риска от развитие на диабет, посетителите получават и информационни материали, свързани с диабета.

В Разград диабетният патрул ще е в сряда, 30 юни, между 14,00 и 16,00 ч. на площад „Независимост“ пред Общинския културен център(Новия театър). Всички, които желаят да се възползват, от безплатната възможност за измерване на кръвната захар и получаване на съвети относно заболяването и реализацията на проекта, могат да посетят диабетния патрул.

По проекта предстоят обучения на диабетни сестри, провеждане на диабетни лагери за деца с диабет тип 1, придружени от родител, създаване на общност, която ще се бори с диабета.

Основната цел на проекта е да се създаде и обучи национална мрежа за борба с диабета за подобряване на осведомеността за диабета, превенцията, управлението и изграждането на човешки ресурси в България чрез консолидиране на усилията на Лайънс клубовете, Националните диабетни организации и местните власти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *