В понеделник – протест в Кубрат, а днес новият управител на общинската болница встъпи в длъжност

Новият управител на МБАЛ-Кубрат д-р Леман Балканджиева днес е встъпила в длъжност – съобщават на от местната управата на Фейсбук страницата на Община Кубрат. От нея става ясно още, че на практика вчера общинската болница е била без директор, тъй като както Разград24/7 информира, предшественичката й д-р Мичева още в деня на решението на местния парламент за кадровата промяна е оставила печата в администрацията на болницата и повече не се е връщала там.

Встъпването е станало в присъствието на кмета на Кубрат Алкин Неби, председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров и заместник-кмета Мирослав Йорданов. Информацията на общинската Фейсбук страница потвърждава, че голяма част от медиците вече на са работа, към вчерашна дата бяха 15 на брой. В текста се казва: „Заедно с представителите на Общинското ръководство д-р Балканджиева разгледа болничните отделения и разговоря с част от лекарите и персонала, тъй като повечето медици са в оставка в знак на протест.”.

Според неофициална информация вече не работят рентгена и неврологично отделение, а от утре затваря и COVID-отделението.

Според информацията от Община Кубрат „настоящият управител увери, че няма да извършва структурни промени в ущърб на болницата, а ще надгражда постигнатото до момента. Лекарката успокои, че персоналът ще си запази работата и достойното уважение, като сподели също, че вратата за диалог е отворена за всички медицински лица и лекари.

Доктор Балканджиева призова политиката да не взима връх над благородната грижа и лекарско призвание, уверявайки, че болницата няма да остане без специалисти. За работа в лечебното заведение в Кубрат вече са проявили интерес няколко лекари от региона, които към настоящия момент вече преговарят с болничната управа.

„За здравна криза в Кубрат не може да се говори, тъй като болницата няма да остане без лекари и персонал. Тук не става въпрос за лични интереси, а за интересите на гражданите община Кубрат, които, въпреки сегашните неудобства, ще продължат да получават необходимите здравни грижи и внимание“, коментираха от Общинската управа в град Кубрат.”.

В деня, в който е станало встъпването в длъжност, бе обявено и организирането на протест под надслов „Да си защитим медиците, болницата и целия болничен персонал!!!”. Във Фейсбук събитието са заявили участие 21 човека, а 57 проявяват интерес.

Като причина за протеста е обявено: „обществено неодобрение на решението на Общински съвет от 30.11.2021г. за ново назначение на управител в МБАЛ-Кубрат ЕООД и произтичащите от него последици.”. Протестът е насрочен за 10,00 ч. на 6 декември, понеделник, пред Община Кубрат. Исканията на протестиращите са три. Първите две са: преразглеждане на взетото решение и компромис с удължаване на срока на изпълняващия до момента длъжността управител на МБАЛ-Кубрат ЕООД; насрочване на конкурс за нов управител според изискванията и законоустановения ред. Третото искане е не особено ясно, тъй като участието в конкурс няма как да е с предварително зададени кандидатури: „при провеждане на конкурс да се дадат и други алтернативи за избор на управител”.

По разпространението на информацията за протеста в социалната мрежа може да се предположи, че освен ЗНС, чиято група общински съветници се обяви против решението за прекратяване на договора на д-р Павлина Мичева и временното назначаване до конкурс на д-р Леман Балканджиева, може би още една политическа сила подкрепя тази позиция и тя е част от евентуалната управляваща коалиция. Активисти на „Има такъв народ” са сред тези, които публикуват покани за включване в събитието.

Припомняме, че решението на Общинския съвет в Кубрат за смяна на ръководния пост във вторник не бе посрещнато радушно от лекарите в лечебното заведение. Голяма част от тях бяха обявили, че ще напуснат работните си места и го направиха, те настояваха д-р Мичева да остане управител до провеждане на конкурс, а не да бъде назначаван временно изпълняващ. Имаха и аргументи срещу конкретното назначение относно прекъснати лекарски права на д-р Леман Балканджиева, която 6 години е била в Англия и според тях не е работила като лекар. Освен това местните хора изтъкваха и аргумента, че Медицинският център в Кубрат е фалирал, докато е управляван от Балканджиева.

2 Replies to “В понеделник – протест в Кубрат, а днес новият управител на общинската болница встъпи в длъжност”

  1. Не е политически акт,ама друг път.Съжалявам за всички Лекари,работили толкова много години в болницата и дали за нея всичко.Как с лека ръка се елеминират специалисти.Тази политика не води до нищо добро.Навсякъде май се дава превес на некомпетентни хора,за съжаление.

  2. İslaniyata na personala da se spazva,kakvoto reshi bolsjenstvoto tova da e,vseki iska kokala vednaga na negova strana

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *