В Къпиновци вече са ясни кандидатите за изборите на 27 септември, а за Киченица – ОИК-Разград си почива

Кандидатите за участие в частичните избори в исперихското село Къпиновци вече са ясни, за разградското Киченица обаче информация изтича само от партийните централи, тъй като ОИК-Разград явно е още в лятна почивка.

Общинската избирателна комисия в Разград за последно е заседавала на 21 август – това е видно от сайта й. Дотогава са регистрирани за участие три политически сили – БСП, ГЕРБ и ДПС. След тази дата две от партиите са внесли документите на своите кандидати, но решения за регистрацията им няма. Разград24/7 научи, че за утре е насрочено заседание на комисията, но такава официална информация на сайта на комисията няма. Заседание обаче е наложително, тъй като изтичат поне един важен срок. Според хронограмата на ЦИК до 17,00 ч. на 1 септември партиите трябва да направят предложения за регистрация на кандидатските си листи. 1 септември е и крайният срок за назначаване на секционните комисии за частичните избори. Припомняме, че консултациите на политическите сили при зам.-кмета Добрин Добрев не завършиха с консенсус относно председателското място. Според хронограмата ОИК обявява кандидатите за кмет до 6 септември.

За Разград24/7 общинският лидер на ДПС-Разград Али Назмиев съобщи, че политическата сила вече е внесла документите за регистрация на своя кандидат. Това е 63-годишният Рахим Чаушев. Номинацията му е одобрена единодушно на общоселско събрание – обясни Назмиев. Чаушев членува в ДПС от 30 години, добре познат е на местните хора, тъй като от 39 години работи в енергоснабдителното дружество, обслужващо Разградска област, бил е началник на район, включващ няколко населени места. Като уважаван човек и партиен активист Чаушев е бил няколко пъти в листите на ДПС за общински съветници, но в местната власт досега не е участвал.

Назмиев съобщи, че в най-скоро време предстои изключването от ДПС на предишния кмет на Киченица Юзджан Рамаданов. Той бе отстранен от кметския пост, на които миналия октомври го избраха съселяните му, заради нарушение на Закона за местното самоуправление – не е прехвърлил или прекратил собствеността на търговско дружество, което притежавал. Оказа се обаче, че не това е провинението, заради което ще бъде изключен от ДПС, а фактът, че миналия четвъртък е подал документи в ОИК за регистрация като кандидат на ГЕРБ. Макар това да е станало преди 4 дни, от общинската структура на партията на Бойко Борисов още не са оповестили своята номинация..

Кандидатът на ДПС за другото село в Разградска област, където ще има частични избори – Къпиновци – е Зейти Сюлейман Адем. За него научихме само, че е млад човек. Опитахме да получим повече информация за кандидата от доскорошния кмет на Къпиновци и настоящ общински председател на ДПС Ариф Васви, но неуспешно. Припомняме, че избори в Къпиновци се провеждат поради назначаването на Ариф Васви за заместник-кмет на Община Исперих.

Регистрацията на Зейти Адем е направена в събота, а днес е регистриран и неговият съперник от ГЕРБ. Ерсан Февзи Мюмюн е бил кандидатът на управляващата страната партия и през октомври миналата година. Тогава е получил подкрепата на 25 свои съселяни, а победителят Ариф Васви е бил с 95 гласа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *