В Деня на музеите връчиха наградите на името на акад. Анание Явашов

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев връчи наградата „Акад. Анание Явашов” на новите носители на отличието. Това стана на специална церемония в къщата музей на името на основоположника на музейното дело в Разград днес, в Международния ден на музеите – съобщават от пресслужбата на местната управа.

За постигнати високи резултати в областта на научните изследвания, съхраняване, опазване и популяризиране на историческото наследство на Разград и региона ба мотивът, с който Общински съвет-Разград прие през месец април решение призът на името на акад. Анание Явашов да бъде връчен на дългогодишните музейни работници Елена Иванова и Марина Босева. Решението тази вечер представи председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев.

На церемонията присъстваше само едната от призьорките. По здравословни причини Елена Иванова не дойде, но изпрати прочувствено послание, в което благодари за признанието и изтъкна удоволствието, което е изпитвала от работата в Историческия музей. „Животът ми беше преди всичко в музея, винаги ми е било интересно и приятно да ходя на работа, пожелавам на всички да изпитват това.” – заяви и другата носителка на наградата Марина Босева.

Призът на Елена Иванова от нейно име получиха директорът на Регионалния исторически музей-Разград Таня Тодорова и заместник-директора Даниела Ганчева.

Наградата на името на акад. Анание Явашов се връчва по случай 18 май – Международния ден на музеите, тя е учредена през 1982 г., досега имаше само 9 носители на този приз.

Поздрав за двете нови носителки на наградата, както и към присъстващите музейни работници за Международния ден на музея, бе изпълнението на солистката на Капански ансамбъл-Разград Габриела Минкова на песента „Лудо младо”.

В къщата музей „Акад. Анание Явашов” се проведе още едно събитие, посветено на 18 май – Международния ден на музеите – откриване на изложба от находки „Кремъчна работилница и некропол от село Каменово”.  Експонатите са датирани от 5000 г.пр.Хр. Археологът Дилен Дилов разказа, че в Каменово са намерени 22 гроба и множество находки от кремъчна работилница, която се е намирала там.

Сред присъстващите на церемонията бяха: председателят на Постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности в Общински съвет-Разград Свилена Дечева, проф. Милко Палангурски – преподавател във ВТУ”Св.св. Кирил и Методий”, който по-късно вечерта имаше среща с разградската общественост, бившият директор на РИМ-Разград Иван Иванов, музейни работници, граждани.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *