В библиотеката представиха книга, която разказва за това как са живели разградчани преди век

Тазгодишният носител на наградата „Златен Пегас” Божидарка Златарева представи тази вечер своята втора книга, озаглавена „Разград и животът – големият и малкият”. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Творческата вечер събра в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” мнозина любители на писаното слово. Събитието бе първото, организирано в храма на книгата след края на извънредното положение заради световната пандемия от Коронавирус.

Книгата е издадена с подкрепата на вестник „Екип 7”, а наборът на страниците е направен от Галина Матева. Сборникът на публициста и краевед Божидарка Златарева  включва очерци и статии за видни разградчани с принос за развитието на региона и на други региони като един от най-успешните кметове на Видин Бърни Бончев. Използвани са публикации в разградски вестници между 1878 и 1944 г., за да се представи животът в града по това време.

От директора на РБ”Проф. Боян Пенев” Димитър Петров авторката бе представена като духовна кръстница на разградската библиотека – през 1992 г. тя предложила храма на книгата да носи името на Боян Пенев.

Представянето на книгата включваше както коментари от авторката и на специалисти в бибилотеката, така и музикални изпълнения от цигуларката Мила Иванова, народна песен, изпята от Калинка Рачева и стихове за Разград, изпълнени от второкласничката Симона Занкова.

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев изпрати букет от рози на авторката с пожелания за още творчески успехи в родолюбивата й дейност в прослава на Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *