Въргала на разградска сцена в английска комедия за познати неща: корупция, лицемерие, скандали

Черна английска комедия от 60-те години на миналия век е най-новата премиера на Театрално-музикален център-Разград. Въпреки отдалечеността във времето на създаването й обаче публиката ще види доста познати неща, актуални и днес – разказва екипът, подготвил премиерата.

Режисьор на „Обир” от Джо Ортън е Надя Асенова – позната на любителите на театралното изкуство в Разград от предишни нейни постановки на наша сцена. „Трудно се прави комедия, особено социално ангажирана” – признава тя. Добре е подбрала актьорите обаче и работата е била забавна – става ясно от думите на всички замесени в премиерата.

Пиесата разказва за корупцията на всички нива в английското общество от преди повече от половин век,  лицемерието на институциите, социалната мимикрия, примирението с всичко това. Английски хумор, смешни ситуации и възможност за импровизации има във всяка сценична ситуация – допълва Асенова. В същото време обаче хуморът не е дидактичен, разсмива, но и посочва проблемите, насочва зрителя към размисъл дали може нещо да се промени.

Шестима са актьорите, които участват в „Обир” и симбиозата между тях е добра – разказва режисьорката. Двама от тях са дебютанти: Габриела Димитрова и Стефан Мараджиев. Младата актриса смята, че е имала голям късмет с попадането си в този екип от много опитни актьори, от които има какво да научи. На практика нейната роля е основна в пиесата – на една хитра жена, която дълги години бяга от закона.

По следите й на сцената е Владислав Карамфилов-Влади Въргала в ролята на полицейски инспектор. На пресконференцията преди премиерата на „Обир” Въргала сподели много позитивни емоции от пребиваването си в Разград, което не е изненада за всички, които през последния месец и половина са го виждали в града, а и на стадиона. Въргала описа Разград и театъра като спокойно място, където се чувства уютно и в хармония със себе си, забавлява се и се чувства щастлив.

В спектакъла участват и разградските актьори Веселин Борисов и Евгени Стефанов, а гласът зад сцената е Николай Сяров.

Сценографията на „Обир” е на Тодор Райков, а музиката на Лия Иванова.

Премиерата в Разград е на 20 октомври, четвъртък, от 19,00 ч., но за пръв път пиесата ще бъде представена в сряда в Добрич. Следващите представления са в Лясковец, Провадия, Балчик, Горна Оряховица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *