Във вторник започва ремонтът на моста до Икономиката

На 16 май, вторник, започва ремонтът на пешеходния мост до ПГИ“Робер Шуман“ в Разград – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Дейностите по реконструкция  и укрепване на мостовата конструкция ще се извършат след провеждане на обществена поръчка с предмет „Инженеринг – проектиране, изпълнение на СМР и упражняване на авторски надзор, на обект „Ремонт пешеходен мост над река Бели Лом“. Обществената поръчка бе проведена от Община Разград след констатирани след проучване на място дефекти по съоръжението, което е с интензивен пешеходен поток. Във връзка с провеждането на обществената поръчка бе изготвено конструктивно становище от инженер конструктор с актуално удостоверение от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Според конструктивното становище носещата стоманена конструкция на моста се нуждае спешно от рехабилитация, както и горното му строене, включително парапетите и армираната бетонна настилка.

Целта на ремонта е да се укрепи конструкцията на сега съществуващия пешеходен мост, в т.ч. устои и подходи към него, като за целта се предвидят необходимите укрепващи съоръжения, при необходимост изместване на съществуващи комуникации, реконструкция и ремонт на стълби, парапети, връхни настилки. Сред целите на ремонта е и да се осигури достъп в обхвата на проекта на граждани в неравностойно положение и майки с детски колички до различните нива на връзки между южното и северно платно на бул. “Бели Лом“. Предвижда се изграждане на рампа за преминаване на колички от северната страна, откъм Икономиката. Ширината на моста ще остане в настоящите размери – 1,50 м.

След провеждането на обществената поръчка Община Разград подписа договор за изпълнение с фирма „Бонев“ООД, която трябва да приключи ремонта до 5 юни. Стойността на договора е 70 740 лв. без ДДС.

По време на извършване на ремонта – от 16 май до 5 юни – преминаването по моста няма да е възможно, поради което учениците от близките училища, както и гражданите, живеещи или работещи в района, могат да използват намиращите се в близост два масивни моста – на ул. „Странджа“ до OMV и до бившия „Мескомс“, където ул. „Перистър“ преминава в ул. „Добруджа“.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *