Внесоха проекта на Военния мемориал, кметът дари 1500 лева за изграждането му

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев се срещна с Инициативния комитет за изграждане на Военен мемориал на военните поделения, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878-2009 г. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

На срещата инициаторът за изграждането на монумента Румен Вълчев връчи на градоначалника инвестиционния проект за изграждане на монумента, по закон местната управа издава разрешително за строеж на подобни обекти.

На срещата Мирослав Добрев от Инициативния комитет представи основните дейности около подготовката за изграждането на паметника. Изрази благодарността си към ръководствата на Община Разград и Областна администрация-Разград, които оказват пълно съдействие в тези дейности. Добрев припомни, че в бюджета на Община Разград за настоящата година са предвидени 15 000 лв. за финансиране изграждането на паметника, още 11 000 лв. е отпуснало Министерството на отбраната. Тези пари вече са по сметката на общината и с тях може да стартира полагането на основите на Мемориала.По сметката на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва продължава набирането на средства от дарители.

Г-н Добрев заяви, че организаторите на инициативата се радват и на най-малкото дарение, направено от сърце за родолюбивата кауза. Той най-много се впечатлил, когато мъж с увреждания по рождение, син на офицер, дарил 50 лева.

Дарителски жест от експерти е и инвестиционният проект. Той е дело на екип с ръководител архитект Елга Бонева и състав: Теодор Даскалов – скулптор, инж. Тодор Ганчев конструкции, инж. Радка Стаменова – ел. обзавеждане, ландшафтен архитект Иван Дучев – озеленяване и инфраструктура, инж. Петър Петров – геодезия и картометрия.

Дарителски жест по време на събитието обяви и Кметът Денчо Бояджиев. Той ще преведе 1500 лева за родолюбивата инициатива.

Г-н Бояджиев апелира към членовете на Инициативния комитет да провеждат по-активна кампания за дарителство, тъй като, за да започне изграждането, е нужно по-голямата част от необходимите 110 000 лв. да бъдат събрани.

Мирослав Добрев уточни, че вече са осъществени срещи с ръководствата на 28 фирми от региона, до които са изпратени писма за съдействие от Кмета Денчо Бояджиев и Областния управител Гюнай Хюсмен. Част от тях поискали първо да видят одобрения проект, след което обещали финансово или в материали подпомагане.

Г-н Бояджиев препоръча още на организаторите да проведат благотворителни събития, призова и гражданите, и фирмите да помогнат за случването на това добро за региона събитие.

На внасянето на инвестиционния проект присъстваха и заместник областният управител Евгени Драганов и заместник-председателят на Общински съвет-Разград Калоян Монев, които също изразиха подкрепата си за инициативата.

Предвижда се Мемориалът да бъде на входа на града откъм Попово, близо до бизнес зона „Перистър“, тъй като в този район в различни периоди са се помещавали няколко военни поделения и структури. Целта на инициаторите е работата по паметника да приключи до  Гергьовден 2021 г.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *