Внедряват нова система “Оповестяване” на МВР, днес обучиха различни специалисти в използването й

Специалисти по гражданска защита и отбранително-мобилизационна подготовка, IT специалисти и оперативни дежурни от седемте общини в област Разград преминаха обучение за работа с новата система „Оповестяване“ на МВР – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Обучението се проведе в Областна администрация и бе открито от областния управител Драгомир Златев. „Използваната досега автоматизирана система е физически и морално остаряла. Внедряването на новата ще подобри значително работата на дежурните областни и общински съвети за сигурност“, заяви Златев.

Димитър Пенев /началник отдел при дирекция „Комуникационни и информационни системи“ – МВР/, обясни, че приложението, наречено „Географска операционна система „Оповестяване“, е разработено от дирекцията. Тази система приема и предава оповестителни сигнали за различни опасности, като дава възможност за „визуализиране върху географска среда“ на тези сигнали. За функционирането й са необходими компютърни конфигурации и връзка с интернет. „Оповестяване“ постепенно ще замени в цялата страна досега използваната автоматизирана система.

Проведеното обучение е част от процеса за внедряване на новата система в област Разград. Това вече е направено в областите Русе, Видин, Монтана, Враца и Хасково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *