Вицепрезидентът Илияна Йотова: В момента Разград е културната и духовна столица на България

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова откри 11-тото издание на Националния детски фестивал „Като звездите“ за деца в неравностойно положение, който за пръв път се провежда в Разград. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Вицепрезидентът поздрави Община Разград за богатата фестивална програма, която организира и заяви: „няма да е силно да кажа, че в момента Разград е културната и духовна столица на България“. Тя аргументира твърдението си с факта, че пандемията направи хората жадни за култура, музика и фестивали, а проявите от културния календар на Община Разград през това лято „дават възможност на хората да излязат от домовете си след толкова време, да се почувстват свободни и сякаш да почувстват изцелението“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави Община Разград и за гостоприемството към фестивала „Като звездите“. „Направихте този град специален, защото приемате и давате мило и драго хората със специални нужди да живеят нормално, да изваждат това, на което са способни“ – каза още тя.

Вицепрезидентът отправи поздравления и към директора и инициатор на фестивала Ирена Анастасова за това, че подава ръка на хората в неравностойно положение и развива талантите на децата. Подари й икона на Света Богородица.

Вицепрезидентът предаде и поздравите на Президента Румен Радев към организаторите и участниците във фестивала.

На откриването Анастасова връчи плакети за Президента и Вицепрезидента, както и на Кмета на Разград Денчо Бояджиев.

Приветствие към участниците отправиха и заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев и областният управител Иван Борисов.

Преди откриването на фестивала в Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с Кмета Денчо Бояджиев, Областния управител Иван Борисов, председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и заместник-кмета Добрин Добрев.

Фестивалът „Като звездите“ се организира от Сдружение с нестопанска цел „Поощряване и подпомагане на детски таланти-Вега” гр. Варна с председател Ирена Анастасова. Всяка година се случва в различни населени места, тази година 11-тото издание е под патронажа на Президента Румен Радев и на Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев.

Във фестивала с музикални изпълнения участват близо 240 деца от цялата страна, представители на различни социални и образователни институции. Разград е представен от потребители на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Подай ръка“ и Комплекс от центрове за деца без увреждания, както и от изпълнители от: Музикалната школа “Илия Бърнев” към НЧ”Развитие 1869″-Разград, школа „Enjoy music“, както и класа по поп пеене, Младежки духов оркестър и Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД-Разград.

Фестивалът няма конкурсен характер.

Фестивалът е еднодневен, след представянето си участниците получават грамоти и сувенири, които са осигурени с финансовата подкрепа на фирми от Разград: „АДМ-Разград“(бивше Амилум), „Антибиотик-Разград“АД, „Агрохимконсулт“ООД, „Биовет“АД, „Пилко“ЕООД, „Млин-97“АД,  „Терамаркет“, “Кристера-агро”ЕООД.

Участниците и зрителите на фестивала имат възможност и да се снимат с десетата шампионска купа на „Лудогорец“ и с един от символите на отбора – орлицата Фортуна.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *