Веселие в Побит камък

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев бе гост на Народния събор за песни и хора, раздумки и обичаи, традиционни гозби и всенародно веселие „Събрало се е наше село” в Побит камък. Той поздрави организаторите на събитието и пожела весело настроение на гостите на събора – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Съборът се организира от НЧ”Самообразование 1894” за втори път, първото издание бе през 2019 г., след което заради противоепидемичните мерки бяха пропуснати две години.

Съборът се провежда в Етнографския комплекс в Побит камък, който съхранява и представя бита на живеещите в района балканджии и днес се изпълни от жители и гости на селото, които се насладиха на изпълненията на 14 фолклорни формации.

Съборът бе официално открит от новоизбрания председател на Читалищното настоятелство Йонета Карастоянова, която отправи благодарности и към своя предшественик – предходния председател на настоятелството Богдан Стоянов, чиято е инициативата за провеждането на първото издание на събора. От името на новото ръководство на читалището Йонета Карастоянова подари на Богдан Стоянов ваучер за закупване на книги.

Първото изпълнение бе на Химна на Побит камък, представен от Фолклорна група „Вяра” към НЧ”Самообразование 1894”-Побит камък. Последваха песни, танци и музикални изпълнения на състави и индивидуални изпълнители от: Побит камък, Пороище, Топчии, Ловско, Брестовене, Разград, Дряновец и Просторно. Под навеса в Етнографския комплекс бяха подредени вкусни ястия, характерни за местната кухня и приготвени от жители на селото.

В приветствието си към организаторите на събора заместник-кметът Добрин Добрев поздрави местните хора за това, че влагат душата си при поддържането на Етнографския комплекс, който е една от визитните картички на Община Разград на туристическите борси, а с провеждането на този събор изпълват допълнително с живот Етнографския комплекс. Г-н Добрев изрази увереност, че с всяка година участниците в събора ще са все повече и не само от общината и областта, а от цяла България.

Приветствие към организаторите и гостите на събора отправи и областният управител Драгомир Златев.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

 

 

 

 

One Reply to “Веселие в Побит камък”

  1. Поздравления за това прекрасно събитие!Адмирации към организаторите и участниците!Личи,че са вложили душа и сърце

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *