Велислав Минеков от “Отровното трио” участва в разградска изложба

Творби на 100 съвременни български художници са подредени в залите на Художествена галерия „Проф. Илия Петров” в Разград.Това съобщават от пресцентъра на Община Разград. От прессъобщението става ясно, че сред участниците е и един от членовете на “Отровното трио”, което организира протестите срещу правителството и главния прокурор – Велислав Минеков.

Картините и скулптурите са включени в кураторската изложба – среща на поколенията „Слънце и звезди”, организирана от ХГ”Проф. Илия Петров”, Община Разград, Съюз на българските художници – София и с подкрепата на Министерството на културата.

Официалното откриване на уникалната експозиция е в понеделник, 14 септември, от 11,00 ч. в Художествена галерия „Проф. Илия Петров”.

Идеята е в разградския храм на изобразителното изкуство да се съберат предимно произведения на знакови художници, които не са излагали творби в Разград. Всеки от поканените е имал възможност да представи по 2 свои картини, без предварително зададена тема или техника. Творбите им са подредени във всички зали на първи и втори етаж на галерията в Разград с изключение на двете тематични зали на втори етаж, носещи имената на Максим Цанков и Драган Данаилов.

Най-младите автори, изпратили творби за изложбата, са родени в края на ХХ в., но вече са добре познати в средите на ценителите на изобразителното изкуство. От това поколение са: Максим Митев, Милена Младенова, Наташа Ноева, Христо Бозуков. Сред доайените, представящи свои творби в изложбата, са: Георги Чапкънов, Павел Койчев, Иван Кънев, Валентин Старчев, Христо Христов, които са родени през 30-те – 40-те години на ХХ в. В залите на разградската галерия до края на октомври могат да бъден видени и творби на: Спартак Дерменджиев, Цветан Казанджиев, проф. Ивайло Мирчев, Долорес Дилова, Станислав Памукчиев, Фоти Фотев, Васил Стоев, Велислав Минеков и други. Част от художниците са потвърдили  участие в откриването на изложбата в понеделник от 11,00 ч., сред тях и председателят на СБХ Любен Генов.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *