Великденският крос с кауза – за болния Марти от Механото

С благородна кауза ще е юбилейното десето издание на Великденски крос – съобщават Албена Цонева и Цоньо Пенев от клуб „Зелена стъпка“, който е организатор на състезанието. По време на събитието на 23 април, събота, ще се събират средства за лечението на десетокласника от НПТГ “Шандор Петьофи” – Разград Мартин Христов. До скоро спортът заема важна част от ежедневието на Марти с тренировки в детско – юношеската школа на Лудогорец. В края на месец ноември 2021 г. момчето е беше диагностицирано и оперирано по спешност от рядък тумор – параспинален ПНЕТ на гръбначния стълб, който го парализира буквално за ден от кръста надолу. Започна рехабилитация и лечение в България. До момента са му направени пет химиотерапии, но ще се наложи друга операция и продължително лечение извън България. Очаква се оферта от клиника в Турция. Очаква се в две от щафетите във Великденски крос да се включат негови връстници, които го подкрепят  и искат да му помогнат в трудната битка. Едната щафета ще се казва „Заедно за Марти“, а другата „Бягам за Марти“. В зоната на старт/финала ще бъде поставена кутия за събиране на дарения. Дарения могат да се правят и по дарителска сметка BG44 CECB 9790 10J1 4490 00 в полза на Мартин Михайлов Христов.

Стартът на Великденския крос е от центъра на град Разград, пред статуята на майстор Манол. Участието е безплатно, но с предварително записване на сайта razgrad.run. Записването ще затвори в края на деня в понеделник (18 април), а стартът е от 10:00 часа в събота срещу Великден (23 април). Някои неща ще бъдат същите както при първото издание през 2014 година. На старт/финала ще свири Константин Кучев (цигулка, китара, вокал), а двама случайно избрани участници ще си тръгнат с големите награди – топка с автографите на футболистите от Лудогорец и марков 27.5 инчов велосипед с дискови спирачки. Други награди са предвидени за първенците в двете дисциплини – 5 километра крос по трасе в центъра на града и в градския парк и щафетата за отбори от 5 човека, които бягат по един километър в центъра. В отборите за щафетата задължително трябва да има поне една жена. Освен награди за най-бързите щафети, ще има награда и за най-атрактивна щафета. За първи път на това издание е предвиден и малък подарък за всеки участник – светлоотразителна лента за спорт с логото на Зелена стъпка.

Досега са се записали 76 човека от цялата страна – 5 щафетни отбора и 61 индивидуални бегачи. Засега най-възрастният участник е 75-годишният Иван Грозев от Русе, а най-малките са двама 9-годишни състезатели: Ния Паскалева, която ще се пусне с щафетен отбор и Даниел Димитров, който ще бяга 5 км. като индивидуален участник, и двамата са от Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *