“Булгарика” представиха Разград и България на фестивал в Ескишехир

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев се срещна днес с танцьори от танцов ансамбъл „Булгарика“ към ЦПЛР Център за работа с деца, с техните ръководители Жулиета Иванова и Румен Иванов, както и с директора на ЦПЛР ЦРД Даниела Куртева. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

През мината седмица осемчленна формация от ансамбъла представляваше Разград и България на младежкия фестивал „3D“, който се проведе в турския град Ескишехир. Поканата към състав от Разград дойде от града-побратим Одунпазаръ, който е по-голямата от двете съставни общини на град Ескишехир.

Фестивалът се е провеждал досега във Финландия, Швеция, Норвегия, Белгия, Литва, Естония и Исландия. В Турция за първи път се поставя началото на 3-те  D-та – 1-Dinlemeye /изслушване/, 2-Diyaloga /диалог/, 3-Dayanismaya /подкрепа/.

Фестивалът е включвал беседи на млади хора от цяла Турция, както и концерти, в които са участвали гостуващите танцови групи от: Разград, Кайсери и Анкара.

Девойките на танцов ансамбъл „Булгарика” са посрещнати  много топло и радушно от г-н Казъм Курт – кмет на Община Одунпазаръ и г-жа Ебру Дедеоглу – Директор на дирекция Култура и Социални дейности, които момичетата са закичили с капански китки за здраве.

На срещата с Кмета Бояджиев днес момичетата разказаха своите впечатления от посещението си между 17 и 19 май в Ескишехир. Ръководителите им споделиха, че заради пандемичната обстановка близо 3 години не са имали изяви в чужбина, а подобни участия по света и у нас са важни за творческото им развитие, както и за социални контакти с техни връстници с подобни интереси.

Момичетата от „Булгарика”  и ръководителите им Жулиета Иванова и Румен Иванов благодариха на Денчо Бояджиев и главен експерт в отдел „Култура, религиозни и младежки дейности“ Цветана Бенонова за доверието, което им гласуваха да бъдат културни посланици на Община Разград в Република Турция.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *