БСП за България: Имаме 10 мерки до края на годината, за да се овладее инфлацията и да се повишат доходите

БСП за България предлага 10 мерки до края на годината, за да се овладее инфлацията и да се повишат доходите. Ето какви са те:

“Силният социален вектор на нашата партия ни отличава от останалите. За нас е приоритет социалната политика. Доказахме го в правителството, защото през тези тежки месеци, в които управлявахме, помогнахме почти на всяко българско семейство с политиките, които провеждахме. Това ще продължи да бъде нашето лице. Ние смятаме, че в момента най-важни са спешни и реалистични действия за първите 100 дни на управлението, тоест до края на годината – да се овладее инфлацията, цените, да се увеличат доходите. За нас това е абсолютен приоритет и да се стабилизира икономиката. Предлагаме 10 мерки:

Първата е таван на цените.

Второ – изземване на свръхпечалбите от енергийните дружества и справедливото преразпределение към домакинствата и индустрията. Еврокомисията потвърди преди няколко дни такива мерки, ние ги предлагаме много отдавна и се радвам, че и европейската политика тръгва в тази посока.

Трето – да се върнат на регулирания пазар читалища, училища, болници, църкви и манастири.

Четвърто – по отношение на доходите – да се увеличи минималната работна заплата, близо половин милион българи работят на такава. Нашето предложение, което е възможно и реално, е тя да бъде половината от средната.

Пето – ние мислим за необлагаем минимум, който да е прагът на бедността. Засега е прието това да е 504 лв.

Шесто – за млади хора до 26 г. държавата да им помогне, като бъдат освободени от данъци.

Седмо – преизчисляване на пенсиите, това е наша традиционна политика, отстоявана години наред.

Осмо – увеличаване на вдовишката добавка.

Девет – определенията “енергийна бедност“ и “водна бедност“ да ги приемем в закон и тези семейства да бъдат подкрепени.

Десет – да продължи помощта за бизнеса от 250 лв. за мегаватчас до края на годината и да бъдат компенсирани за цените на газа през печалбите на енергийните дружества.

През месеците, които бяхме в управлението, се върна ролята на държавата. Свободата на пазара, неолибералният модел беше отречен. Навсякъде в Европа, и тук, се приема намеса на държавата, регулираща функция на правителствата.

Ние в управлението доказахме всичко, което говорихме за социалната държава – безплатни детски градини, увеличение на майчинството, младите семейства с необлагаем минимум – 600 лв. за едно дете и 1200 за две. Увеличение на минималната работна заплата, на ваучерите на работниците за храна, увеличение на пенсиите. Всички тези мерки струваха около 22 млрд. или 1/3 от бюджета, много отдавна държавата не е преразпределяла толкова за социални политики.

От години се знае, че БСП се борим за промяна на модела. Ние искаме този модел на управление да се промени и той започна в последните 6-7 месеца, докато бяхме в правителството и искаме това да продължи. Да се сложи край на кражби, на корупция, на обръчи от фирми, на разпределение на порции. Да има правова държава, да проработи съдебната система, да има справедливо преразпределение на средствата от бюджета към хората.

Нека хората да оценяват по резултатите и да взимат решения с разум. Да заложат на стабилните, сигурните, диалогичните партии. Ние в последните три парламента бяхме този стълб на стабилност, не само социален, но и на стабилност. Защото ние бяхме тези, които разговаряха с всички, когато нашите партньори се скараха. В тези тежки времена, без социална партия в правителството, много по-трудно ще минат хората през зимата. Социална партия е необходима, лява социална, това е Българската социалистическа партия – номер 28 в бюлетината.”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *