Братя Домусчиеви – №1 сред инвеститорите в България през 2021 г. с новия завод в Разград

Инвестицията на Кирил и Георги Домусчиеви в новия завод в Разград е най-голямата в България през 2021 г. Класацията „Новите фабрики на България” бе публикувана в „Капитал” преди дни и макар анализът да сочи, че повечето инвестиции са насочени към Южна България, най-голямата се оказва в Разград. И не само това – общата сума, която предприемачите от Топ 15 инвестират в страната е 1,4 милиарда лева, а вложенията в разградския завод са за 400 милиона лева, тоест почти една трета от общата сума.

С 400 милиона лева се разширява инсталацията за междинни продукти и се изгражда инсталация за имуногенни фармацевтични продукти – ваксини. Проектът беше сертифициран малко преди първите избори миналата година и беше погрешно рекламиран от бившия премиер Бойко Борисов като завод за ваксини срещу ковид – обясняват от „Капитал”. Освен производствени мощности инвестицията включва и до 40 мВт фотоволтаична централа за собствена консумация (най-грубо инвестицията е около 50 млн. лв.). Инвестицията води със себе си разкриване на 350 работни места.

Изграждането на новия завод продължава и през тази година, като по информация от ръководството на разградския клон на фирмата се очаква към средата на 2022 г. да бъде въведен в експлоатация първият етап от строителството на завода за ваксини и да стартира производството на пилотни партиди. По отношение на разширяването на инсталацията за междинни продукти се работи усилено за приключването на всички процедури по Закона за опазване на околната среда.

Плановете на мениджмънта включват още пак към средата на годината да бъдат завършени и всички нормативни процедури и да бъде подадена документацията за издаване на разрешително за строеж на фотоволтаичната електроцентрала.

Заради тази мащабна инвестиция през март миналата година „Биовет”, който е собственост на „Хювефарма”, получи сертификат „Инвеститор Клас А”.

От „Капитал” припомнят още, че преди няколко години компанията на Кирил и Георги Домусчиеви „Хювефарма” приключи друг голям проект, като повечето средства тогава бяха вложени в завода в Пещера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *