Близо 500 човека участваха в “Дните на Европа в Разград”

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев откри 11-тото издание на кампанията „Дните на Европа в Разград”, която се организира от Областен информационен център – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Инициативата има за цел да покаже приноса на европейските средства за развитието на Разград и Лудогорието и е част от дейностите по новия проект на Община Разград „Ефективно функциониране на Областен информационен център-Разград през периода 2022-2023 г.” по ОП”Добро управление”.

В двете събития от инициативата – колоездачна обиколка на обекти, реновирани с европейски средства и конкурс за детска рисунка на асфалт – участваха близо 500 човека. Всеки от тях си тръгна с награда – тениска или шапка с логото на ОИЦ-Разград, а допълнителни предметни награди получиха около 100 от участниците.

Кметът Денчо Бояджиев приветства участниците в колоездачната обиколка, които бяха рекорден брой – 220. Старт на обиколката, която тръгна от площад „Независимост”, даде заместник-кметът и ръководител на проекта, по който функционира ОИЦ-Разград, Добрин Добрев. Колоната поведе многократният национален и балкански шампион и рекордьор по колоездене Мирослав Минчев. След него се наредиха с велосипеди участници на възраст от 6 до 77 години. На Абритус за пръв път в инициативата се включи РУ на МВР-Разград. Там най-малките участници получиха от директора на ОДМВР-Разград Диян Минков светлоотразителни жилетки с надпис „Движи се безопасно”. С тях малчуганите на велосипеди ще станат по-видими за останалите участници в движението.

На финала на колоездачната обиколка всички участваха в томбола с награди – аксесоари за велосипед, а големите награди бяха три велосипеда „Drag Hacker”. Спечелиха ги: 14-годишният ученик в ПГССХВП”Ангел Кънчев”-Разград Адриан Рашев, 12-годишният ученик в ОУ”Васил Левски” Кенан Мехмед и 77-годишният Йордан Тодоров. Г-н Тодоров получи предметна награда и за това, че бе най-възрастният участник в обиколката, а шестгодишните Павел Иванов и Ивайло Иванов – за най-малки участници. Предметни награди осигури и един от партньорите на ОИЦ в организирането на обиколката – велоклуб „Пегас”. Останалите партньори в организацията са: Спортен клуб по колоездене „Спринт”, „Разградска велогрупа”, Клуб „Зелена стъпка” и Аматьорски отбор „Раздвижи се”, организирани отбори от различни училища и от Филиал-Разград на РУ”Ангел Кънчев”.

Още снимки вижте ТУК.

Към велообиколката се присъедини като участник и Областният управител д-р Деян Димитров, той поздрави и участниците в конкурса за рисунки на асфалт „Децата на Разград рисуват Европа”, връчи и специална награда във всяка от трите възрастови групи.

240 бяха участниците в конкурса, провел се пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров”. Те имаха по 30 минути, за да нарисуват с тебешири своята представа за  Европа. В рисунките преобладаваха знамената на България и Европейския съюз.

Заместник-кметът Добрин Добрев поздрави малките художници, като увери, че заради талантливите и креативни деца Община Разград няма да се измори да организира подобни интересни събития, да отправя  творчески предизвикателства към даровитите деца на Разград.

В конкурса участваха деца от Арт студио „Дъга”, Студио „Вдъхновение”, Центъра за работа с деца, Центъра за ученическо техническо и научно творчество, Център за извънучилищна подготовка „Резонанс” и извънкласни форми за рисуване към учебните заведения, както и деца, които се записаха индивидуално за участие.

Във всяка от възрастовите групи – до 7 години, 1 – 4 клас, 5-8 клас – имаше по още шест награди – първа, втора, трета и по три поощрителни. Определи ги компетентно жури в състав: художничката Румяна Иванова, главният експерт в отдел „Образование” на Община Разград Теодора Ненкова и Христо Ангелов от РБ”Проф. Боян Пенев”.

Победител сред най-малките бе Гергана – на 5 години и половина, във втора възрастова група – четвъртокласничка от ОУ”Васил Левски” Селин, а в трета –  11-годишният Самир от ОУ”Васил Левски”.

Още снимки вижте ТУК.

 

One Reply to “Близо 500 човека участваха в “Дните на Европа в Разград””

  1. Адриан Рашев е възпитаник на ПГТС”Христо Смирненски”, а не на ПГССХВП “Ангел Кънчев”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *