Благороден жест от „Фарма тийм”: В ППМГ вече има дефибрилатор, скоро – и на други обществени места

От ППМГ”Акад. Никола Обрешков” стартира кампанията „Да спасим сърце”, инициирана от собствениците на ветеринарната клиника „Фарма Тийм” д-р Никола Досев и д-р Димитрина Петрова. Целта е на обществени места да бъдат поставени автоматични дефибрилатори, които могат да спасят човешки живот, ако внезапно спре да бие нечие сърце. В Европа това е практика, в магазини, хотели, бензиностанции има дефибрилатори – обясниха двамата дарители.

Те са договорили с вносител на италиански апарати, работата с които е лесна, няколко апарата, но обявиха и набирателна сметка, по която ще се събират средства за още. Тя е в Алианц банк, ето я: IBAN: BG73BUIN95611100692727 BIC: BUINBGSF

ППМГ”Акад. Никола Обрешков” е избрано като първото обществено място, където ще има поставен дефибрилатор, тъй като в сградата се помещават още две учебни заведения и общо около 1000 човека – ученици и персонал. Вторият дефибрилатор ще в Исперих, също в най-голямото тамошно училище – СУ”Васил Априлов”. Предстои разговор и с ръководството на ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”. Образованието е съпричастно с каузи като тази и сме отворени за съдействие – увери началникът на РУО на МОН Ангел Петков.

Първият, който се научи как да работи с дефибрилатора, бе директорът на Математическата гимназия Мануел Василев. Обучението извърши общопрактикуващият лекар д-р Деян Коларов, той ще се върне в училището, за да инструктира и медицинската сестра, която днес се оказа в отпуск.

Дефибрилаторът ще е до Коледната елха на партерния етаж на училището, близо до директорския кабинет.

„Всяко година организираме дарителска кампания по различен повод. Сега идеята дойде от инцидента с датския футболист Кристиян Ериксен на Европейското първенство през лятото, след което и на „Хювефарма Арена” бяха поставени дефибрилатори” – обясни д-р Досев. С Община Разград се обсъжда възможност и на други обществени места освен училища да бъдат поставени дефибрилатори – допълни той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *