„Биовет” заведе третокласници в Етнографския музей на Велики четвъртък

Третокласници от ОУ”Васил Левски”-Разград научиха днес как са живели предците им, боядисаха и великденски яйца под напътствията на опазващите традициите в Побит камък жители на селото.

Урокът по етнография и история за 3 „б” и 3 „г” клас се проведе на открито благодарение на ръководството на „Биовет”АД – Разград.

И малчуганите, и управителят на „Биовет” Теменуга Газдова бяха посрещнати със здравец на портите на Етнографския комплекс в Побит камък. „Балканджиите посрещат със здравец с пожелание към госта да е здрав и да носи здраве в къщата” – разказват самодейците от НЧ”Самообразование 1894”. Местното население е от преселници от Балкана, традициите се съхраняват от читалищните деятели. От 2 години Етнографският комплекс е собственост на читалището, което поддържа базата. В комплекса има няколко къщи със запазена битова обстановка от преди повече от век. Третокласниците с интерес разгледаха къщите, имаха и въпроси като например как са се отоплявали хората, живели в тях. Опитаха и вкусни питка и баница, приготвени от читалищните дейци.

Най-интересното обаче се случи в най-високата част на комплекса – под навеса децата научиха различни методи за украсяване на великденски яйца и бързо ги приложиха.

Общо 150 боядисани яйца по решение на децата бяха предоставени на читалището, за да станат част от дарение за социално слаби жители на селото, което е също една от традициите в селото.

„Трябва да зачитаме това, което са ни оставили предците ни и за мен беше удоволствие да организираме това събитие, на което децата са близо до традициите. Много е хубава тази симбиоза между старинните къщи и историята в тях и малките деца, които попиват традициите в Етнографския комплекс.” – каза Теменуга Газдова след срещата си с третокласниците. Те й подариха кошничка с няколко от току що боядисаните шарени яйца, а тя пожела на тях и семействата им светли и щастливи Великденски празници.

Още снимки вижте ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *