Без награда “Златен пегас” тази година, едно предложение за “Никола Икономов”

Комисия обсъди единствената тазгодишна номинация за наградата „Златен пегас“ и установи, че не отговаря на изискванията на Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

В състава на тази комисия съгласно Правилника, приет от Общинския съвет, участват членовете на Постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности, представители на отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“ и отдел „Образование и спорт“ в Община Разград и председатели на местни представителства на творчески съюзи. В началото на заседанието бе установено, че официални представители на творчески съюзи не присъстват, позиция като членове на Инициативния комитет за удостояване на Дачо Господинов Дацков изразиха писателите Иван Димитров, Пламен Панчев и Димитър Петров.

На заседанието бе установено, че писменото предложение за номинирането на Дачо Дацков не отговаря на ал. 3 от чл. 12 на Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград: „Аргументирано предложение за награждаване на творци и творчески колективи за конкретни постижения, реализирани през изтеклата календарна година,  могат да правят творчески съюзи, сдружения, организации и граждани до Общински съвет  Разград чрез кмета на общината“. В предложението на Инициативния комитет не е посочено конкретно постижение през предходната година – коментираха участниците в комисията.

С пълно мнозинство от присъстващите – 6 от 6 възможни гласа – бе гласувано решение, че предложението не отговаря на изискванията на Правилника.

Отчитайки активната обществена и творческа дейност на г-н Дацков, общинските съветници, които участваха в заседанието, дадоха препоръка на членовете на Инициативния комитет в законовите срокове да внесат аргументирано предложение за удостояването на Дачо Дацков с друга от наградите в областта на културата, които Община Разград връчва. Такава възможност ще има най-скоро в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември за наградата на името на Никола Икономов.

Така на редовните заседания на Постоянните комисии към Общинския съвет на 15 май и на сесията на 23 май ще бъде обсъждано само едно предложение за традиционните награди в областта на културата. Номинация за наградата на името на Никола Икономов, която се връчва два пъти годишно, е направена за хореографа Румен Иванов, чиято обществена и професионална дейност е свързана с културния живот на Разград, запазване на българските традиции и предаването им на младото поколение. Румен Иванов е работил 30 години като артист-балетист в Капански ансамбъл-Разград, от 6 години е хореограф на ДТШ“Хорце“ към ЦПЛР ЦРД, която включва и съставите „Булгарика“ и „Елбетица“, основател е и на Танцово студио „Калина Рада“, организира общоградски чествания на традиционни български празници като Лазаровден, Цветница, Сирни Заговезни.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *