Без депутат от Разград в 45-ия парламент

Избори

11 821 гласа е квотата за 18-ти Разградски многомандатен район на Хеър-Ниймаер, която Централната избирателна комисия прилага за разпределение на мандатите. Вероятно това ще са сред най-скъпите мандати в страната, както бе и преди 4 години, когато за един мандат трябваше партиите в Разградско да имат по 12 422 гласа.

Така съобразно тази квота само ДПС в Лудогорието има достатъчен брой гласове за един мандат и на първото завъртане на изчисленията сигурен депутат от Лудогорието е само Ахмед Ахмедов.

На второ завъртане се гледат остатъците от гласовете на всички парламентарно представени партии. В този случай най-голям е остатъкът – 0,987480 – на ГЕРБ и той е за водача на листата Десислава Атанасова.

Следващият остатък е на ДПС и по този начин традиционно първата политическа сила в Лудогорието вкарва и втори депутат – Ихсан Хаккъ.

Последният мандат остава за партията със следващ остатък – БСП и така за пръв път от Лудогорието става народен представител Таско Ерменков.

Това разпределение е на регионално ниво, успоредно с него ЦИК прави и разпределение на национално и често остават неразпределени мандати и се оказва, че има значение представянето на една политическа сила в различните региони, като с предимство се оказват районите с по-добри резултати. На сайта на ЦИК е поместена интерактивна карта, която показва отличниците и двойкаджиите във всяка партия по региони. От парламентарно представените партии сред най-добре представилите се сред съпартийците си за разградските активисти на Демократична България – само шест региона имат по-добри показатели. Има такъв народ-Разград са предпоследни по представяне. Сред по-слабо представилите се са ГЕРБ-Разград, само в четири региона процентното представяне е по-слабо. От БСП-Разград по-лошо е представянето само на БСП-Кърджали, абсолютно същото е положението и с Изправи се! Мутри вън!. ДПС-Разград пък са втори по постижение след ДПС-Кърджали.

В случая поради по-малките остатъци, не е изключено да се появи възможност четвъртият мандат да се запълни от сценариста на Слави Драгомир Петров от Има такъв народ или от Иво Димитров от Демократична България.

Иначе по този начин за пръв път съществува реална възможност Разград за пръв път от години да остане без роден или живеещ в областния град депутат. Месторожденията на четиримата вероятни народни представители по реда на описанието им по-горе са: Цар Калоян, Дулово, Исперих, София.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *