Бедата ни събира: клисарка в разградската църква отиде в джамията, за да дари част от пенсията си за засегнатите от земетресението в Турция

Нещастието на пострадалите от земетресението със сила 7,8 по Рихтер в Турция в понеделник предизвика огромна съпричастност у жителите на Лудогорието. Дарителски акции организират институции, организации, частни лица. Ето част от тях:

С традиции в дарителските акции е Български червен кръст, затова и организацията там се случи най-бързо. Материални дарения за област Разград се събират в Секретариата на Обл. С на БЧК – Разград, адрес: гр. Разград, ул. “Кракра” № 14 всеки работен ден от 09:00 до 16:00 часа.

Най-неотложни са нуждите от:

  • нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;
  • ново спално бельо;
  • нови топли завивки;
  • хигиенни материали.
  • семейни палатки;
  • отоплителни уреди.
  • Фенери;
  • батерии.

Финансови средства могат да се превеждат по обявената специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913 – За пострадалите от земетресението в Турция.

  • Можете да подкрепите пострадалите чрез SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори на стойност от 1 лв.
  • За желаещите да дарят по-малки суми в Разград касичка е поставена в сградата на Секретариата на Обл. С на БЧК – Разград, ул. “Кракра” № 14, както и на партера на Община Разград, ул. „Бели лом“№37 А
  • Общинските организации на БЧК в Завет и Самуил също се включват в кампанията за подкрепа на пострадалите от земетресението хора в Турция и Сирия:
  • За с. Острово –– в АПМП-ИП д-р Шенол Салим, лице за контакт Седа Якуб, GSM за контакт 0895081939;
  • За с. Брестовене – в АПМП-ИП д-р Шенол Салим, лице за контакт д-р Шенол Салим, GSM за контакт 0888410156 ;
  • с.Владимировци, кметство, лице за контакт – Ибрахим Сюлейман, кмет на с.Владимировци, GSM 0897060272

Набраните средства ще бъдат превеждани към НС на БЧК и обществеността ще получава информация за направените дарения и чрез Обл.С на БЧК.

Стройна е организацията и в Движението за права и свободи. Дарения се събират в общинските структури на политическата сила, като в Разград за контакт може да се търсят Юмгюл Ахмедова – тел. 0894674679 и Метин Мутиш – тел. 0898684110. В тази кампания се събират почти същите вещи, като и при нея се изисква те да са нови и неупотребявани. Първият микробус с дарения отпътува днес.

Пари и също нови вещи от първа необходимост в зимно време се събират в Районното мюфтийство и джамията „Ахмед бей“. Именно оттам е един от двата най-затрогващи жеста на хора от Лудогорието. В джамията днес е отишла дългогодишната клисарка в разградската църква “Св. Николай Чудотворец” Маринка Данаилова. Възрастната жена тъкмо получила пенсията си и отделила от нея 200 лв. за подкрепа на бедстващите ни южни съседи, дала ги е лично на районния мюфтия Мехмед Аля.

За Турция днес отпътува и бус с дарения от Сдружение „Жанета“. Зимни дрехи, обувки и завивки от неправителствената организация събират на адреси: бул. България №4 (Център за обществена подкрепа, къщата до Изчислителния център) и ж.к. Орел №30 (Център за работа с деца на улицата).

И докато при институционално организираните кампании е задължително даренията да са нови, частни лица организират акции и за употребявани, но запазени дрехи и вещи. Сред първите, които започнаха подобна кампания бе Адем Адем от Разград, който по служебни ангажименти се оказва в Турция по време на природното бедствие. Даренията, постъпили при него, днес се сортират.

Освен възрастната жена, дарила част от пенсията си, мил жест към засегнатите от земетресението правят и младите хора от исперихската гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух“. По инициатива на ученици в училището е поставена дарителска кутия, като любопитното в случая е, че даренията не са само за Турция, а и за Сирия, където също ситуацията след труса е много тежка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *