Арест за двама жители на Лудогорието, издирвани в Германия за данъчни престъпления

Окръжен съд-Разград, в две последователни съдебни заседания, разгледа искания на прокуратурата за предаването на двама мъже на властите в Германия във връзка с привличането им към наказателна отговорност от съда в гр. Кайсерслаутен. Те са обявени за международно издирване с Европейски заповеди за арест (ЕЗА). На двамата, които са с постоянен адрес в Разградска област, са определени мерки за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото им предаване/екстрадиция на искащата държава. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Първата заповед за арест е на съда в Кайсерслаутен по повод наказателно производство, за извършени от 54-годишния Невзат М. престъпления против данъчното законодателство на Република Германия. За тези престъпления немският наказателен закон предвижда до 10 години „лишаване от свобода“.

Втората европейска заповед за задържане е издадена от съда в Кайсерслаутен за привличане към наказателна отговорност на 24-годишния Хюсеин Х., който е заподозрян за извършени данъчни престъпления. Престъпленията, за които е издирван от германските власти са наказуеми и по българското законодателство, като немският закон предвижда максимално наказание от 7 години и половина „лишаване от свобода“.

В съдебните заседания защитниците и на двамата помолиха съда да им определи „домашен арест“.

Съдебният състав намери, че за обезпечаване на изпълнението на европейските заповеди за арест са налице основанията за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“, тъй като рискът лицата да се укрият е реален. Това подозрение беше мотивирало с факта, че и двамата са мобилни, пътували и работили са в чужбина. Поради изложените съображения Окръжен съд-Разград определи, че спрямо лицата следва да бъдат взети мерки за неотклонение „задържане под стража“ до екстрадирането им в Република Германия.

Определенията на съда може да се обжалват в 3-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *