Аптека и клиника под карантина заради COVID-19, от Русе потвърдиха, че няма места в разградската болница

Аптека и клиника в Разград са под карантина заради случаи на COVID-19. В медицинското заведение е работила лекарката, за която от Областния кризисен щаб съобщиха преди дни, затова то е затворено за 14 дни. Аптеката, служителка в която също се оказа заразена и за това стана ясно вчера, е затворена, на входната врата обаче няма надпис от кога до кога, вероятно периодът също е 2 седмици.

Междувременно от Областна администрация-Русе дойде потвърждение от официален източник на предположението на Разград24/7, че места в Инфекциозното в Разград няма. Ето какво съобщават оттам във връзка с един от най-новите случаи в Разградско, в който има и друг интересен момент – болната се е придвижила с междуселищен автобус до исперихската болница:

„В късния следобед от болницата в Исперих с линейка до инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ е транспортирана 71-годишна жена. Тя е от село Вазово, като от 10 юни се оплаква от загуба на вкус, липса на апетит и кашлица. В края на миналата седмица е хоспитализирана в болницата в Исперих, като дотам е стигнала сама с автобус. Резултатът от PCR-теста излиза положителен през вчерашния ден, но поради липса на места за лечение на коронавирусна инфекция в болницата в Разград, пациентката е докарана в Русе. Жената е с придружаващо заболяване – артериална хипертония, като за момента тя е в стабилно състояние.“.

За този случаи съобщиха и от Областна администрация-Разград, но без интересните детайли.

Другият случай е на мъж на 58 г. от община Исперих, с. Бърдоква. По данни от Областна администрация-Разград, позоваващи се на информация от директора на РЗИ д-р Ася Генева той е потърсил медицинска помощ на 22.06.2020 г. в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград, където е хоспитализиран в ОИБ. Взет респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето е с придружаващо заболяване – Артериална хипертония  II ст.

От Областна администрация-Разград съобщават също, че общият брой регистрирани за COVID-19 за областта е 53, от тях активни 29. Един оздравял  – мъж на 66 г. от с. Ясеновец. На стационарно лечение са 8 в МБАЛ „Св.Иван Рилски – Разград“  АД гр. Разград, от които един интубиран. Шестима  пациенти са на стационарно лечение в  УМБАЛ „Медика- Русе“ гр. Русе и четирима в УМБАЛ „Канев“ АД, гр. Русе.

Изписани са два пациенти от Инфекциозно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД гр. Разград и един от УМБАЛ „Канев“ АД, гр. Русе с отрицателни тестове и са поставени под 14 дневна домашна карантина.

Общ брой поставени под карантина – 245.

РЗИ призовава близките на поставените под карантина да спазват всички противоепидемични мерки.

РЗИ – Разград информира още, че във връзка със заповед на министъра на здравеопазването, екипи от РЗИ – Разград са започнали масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки. При извършените проверки няма установени нарушения. Няма  издадени предписания и съставени актове.

Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 в област Разград призовава всички граждани да спазват въведените противоепидемични мерки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *