Антоанета Цонева: ПЕНСИИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА НАРАСТВАТ

12 години ГЕРБ държа пенсионерите на дъното на бедността, за 12 месеца правителството на Продължаваме промяната и Демократична България  увеличи пенсиите с 50%.

КАКВО ЗАВАРИХМЕ?

Помните ли,  че до преди година и половина  минималната пенсия беше 300 лева? След 12 години управление на ГЕРБ, правителството на ПП-ДБ завари доходите на 1 милион възрастни хора на нива, които ги поставяха на социалното дъно.

Стабилността, която днес Борисов отново обещава на избирателите, беше градена върху превитите гърбове на един милион белокоси мъже и жени. Те бяха работили честно десетилетия и в отплата получиха пенсии, които  ги обричаха на бедност и срам.

Разликите между стари и новоотпуснати пенсии за хора с еднакъв осигурителен стаж бяха много големи. Не беше прилагано швейцарското правило пенсията да се увеличава  съобразно поскъпването на живота. Така възрастни хора, работили в един и същ бранш, на еднакви позиции, получаваха различни по големина пенсии. Само защото  са излезли от активната трудова дейност в различно време.

КАКВО НАПРАВИХМЕ?

За последните 12 месеца правителството на ПП-ДБ увеличи пенсиите с над 50% – повече отколкото за всичките 12 години управление на ГЕРБ. Минималната пенсия стана  467 лева.

Статистиката показва, че през 2013 година със средната  пенсия един човек е могъл да си купи 232 хляба месечно. Всички увеличения, в мандатите на ГЕРБ са вдигнали средната пенсия  дотолкова,  че преди COVID кризата  тя е стигала за 238 хляба. 50-те лева, които Борисов даде като добавка на пенсионерите, позволиха покупателната способност на средната пенсия да скочи до 262 хляба.

След 8 месеца управление правителството на ПП – ДБ  средната пенсия позволява да се купят 379 хляба.  Днес и децата могат да сметнат разликата в покупателната  сила на  пенсиите при Борисов и Петков. Тя е равна на 117 хляба повече месечно.

Тези сравнения изобщо не означават, че пенсиите на българите са  достатъчни за достоен живот, какъвто водят повечето европейци. Те само показват, че България не е бедна държава, и когато не се краде от бюджета, има пари и за пенсии.

КАКВО ЩЕ НАПРАВИМ?

Ще продължим политиката на справедливото увеличение на пенсиите за достойни и спокойни старини на българите, сравними с тези на пенсионерите в другите европейски страни.

Пенсиите ще растат по-бързо от инфлацията, за да не се посяга на стандарта на живот на хората в третата възраст.

Прилагането на швейцарското правило ще помогне пенсиите да се индексират спрямо  инфлацията или  спрямо ръста на средния осигурителен доход. Преизчисленията ще се базират върху по-благоприятния за пенсионерите индекс.

Процентът на т.н. „вдовишки добавки“ ще стигне 30%.

Учителският пенсионен фонд ще изплаща на пенсиониращите се учители добавка до 0,50%.

Повишаващите се разходи за пенсии няма да изискват държавата да поема допълнителни заеми. Средствата  за пенсии ще се осигуряват като се прилагат ефективни бюджетни политики.

България не е бедна държава. Когато не се краде, има пари и за пенсии.

Правителството на Продължаваме промяната – Демократична България вeднъж вече го направи  и показа на  дело, че пенсиите у нас могат да растат, без да се налагат икономии в други сфери.

За да продължим политиката на увеличаване на пенсиите , трябва да получим доверието на избирателите – и млади, и стари. Всички българи заслужават нормален достоен европейски живот!

Има как!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *