Антоанета Цонева: Нужни са спешни мерки за новите водачи на пътя

Антоанета Цонева е съвносител на законопроекта за мерките за увеличаване сигурността на пътя, внесен от депутати от “Продължаваме Промяната – Демократична България” – съобщават от пресцентъра на коалицията. Нуждата от въвеждане на ограничителни мерки в Закона за движение по пътищата за новите водачи е породена от значително нарастващите пътнотранспортни инциденти – уточняват още от там.

Законопроектът предвижда до една година след вземане на книжка за правоспособност за управление на МПС, водачът да няма право да шофира през тъмната част на деня между 22.00 и 06.00 часа. Също така се налага ограничение във вида МПС, което да не бъде над 90 kW / 120 конски сили, малко под средната мощност в Европейския съюз.

Според справка на МВР за тежки катастрофи с убити и ранени, 13% от тях са с участие на нови водачи, взели книжка преди малко по-малко от две години, а 25% от катастрофите стават по тъмно.

Въвежда се и граница на допустимост за новите водачи през първите 12 месеца от придобиване на правоспособност от категория В или В1, както и алкохолът в кръвта им да не надвишава 0,1 промила, а не 0.5, както е за останали водачи. Тези мерки целят да ограничат младите и неопитни водачи от желанието си да управляват МПС след употреба на алкохол, както и за превенция в пътната безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *