Акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” започна

От 15 юни започна традиционната полицейска акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград. Целта е да се ограничат причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция.

Настъпващите летни ваканционни месеци създават предпоставки за възникване на повече ПТП с тяхно участие. През периода от 01.06.20 год. до 31.08.20 год. на територията на ОДМВР – Разград са възникнали общо 6 ПТП с участието на деца, като всички са тежки, при които 4 деца са били ранени и 2 са без наранявания. През същия перод на 2019 год. са възникнали общо 6 ПТП с участието на деца, от който 4 са тежките ПТП, при които са ранени 4 деца. За първите пет месеца на тази година са възникнали общо 5 ПТП, от които 4 тежки ПТП с 4 пострадали деца. Основни причини за възникване на тежки ПТП с деца са движение с превишена скорост, отнемане на предимство и неправилно пресичане на пътното платно.

Полицейската акция ще продължи до 31 август. Засилено полицейско присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения ще има в дните на официално закриване на учебната година. В началото и в края на учебния ден чрез полицейски екипи в районите на детските градини и училищата в рамките на акцията ще се проведе допълнителна акция „Безопасен превоз на деца“. Пътните полицаи ще акцентират върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни превозни средства от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца; управление на пътни превозни средства /велосипеди/ по тротоари или пешеходни пътеки.

През месеците юли и август в Районните управления ще се планира минимум по една специализирана полицейска операция, насочена към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на други двуколесни превозни средства.

По данни на Главна дирекция “Национална полиция” в този период на миналата година в тежки пътнотранспортни произшествия за загинали 22 и са ранени 883 деца, като в сравнение с 2019 г. (33/1136) загиналите са по-малко с 11, а ранените – с 253. Травматизмът е най-висок във възрастовата група 15 – 17 години, независимо дали децата са били водачи, пешеходци или пътници в превозни средства.

 

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *