Юпер почита убитите в Испания Ирина и Мария с паметна плоча и засаждане на две дръвчета – символ на живота, който не им бе позволено да изживеят

В събота, 14 януари, в кубратското село Юпер ще бъде открита паметна плоча на убитите в Испания Ирина Спасова и 6-годишната й дъщеря Мария.

Инициативата е на съученици и приятели на Ирина, ще се проведе под надслов „Не на насилието. Да кажем СТОП на агресията”. Младата жена е родом от Юпер, там е завършила основно училище, след което продължила образованието си в друго населено място, живяла е в Русе, а от 10 години – в Испания. Завършила е строителен техникум, но е работела като маникюристка. В Юпер живеят част от роднините й. Младата жена често се прибирала в родното си място, участвала в танцовия състав към местното читалище. Последно се прибрала заедно с дъщеря си през август 2022 г. С красивите хърцойски носии майка и дъщеря участвали със състава от Юпер в Националния събор на народното творчество в Копривщица. Младата жена и невръстното й дете бяха открити с прободни рани в дома им в Испания в началото на ноември миналата година, а за престъплението е арестуван съпругът и баща на детето – Галин Стоянов, родом от Русенско. Според първоначалните версии убийството е извършено заради намерението на жената да напусне съпруга си.

Новината за двойното убийство бе шок за жителите на Юпер. Ирина и Мария бяха погребани в Испания съобразно тамошните закони, в тяхна почит обаче в същия ден в Юпер прозвучаха църковни камбани.

Инициативата да се постави знак в тяхна памет е на приятели и съученици на Ирина. Паметната плоча ще е пред местното читалище „Напредък 1915”. „Избрахме мястото да е пред читалището в с. Юпер, защото Иринка беше една от активните му самодейци. Ценеше българското и го предаваше. Нека всеки, който мине оттам, да сведе глава и да отвори душата си за доброто.” – обясняват инициаторите. В събота в 11,00 ч. до плочата ще бъдат засадени и две дръвчета – „символ на живота, който не им беше позволено да изживеят”.

Инициативата е финансирана от приятелите и съучениците на Ирина с подкрепата на кмета на селото Петър Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *