Шефът на БАБХ посети Разград без да спазва противоепидемични мерки

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен преведе днес едночасова работна среща с проф. д-р Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните  и д-р Илиян Драмалиев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Разград (ОДБХ). Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

От прессъобщението става ясно, че е обсъден актуалният въпрос за новите зоохигиенни изисквания при отглеждане и регистрация на свине в лични стопанства от тип „заден двор“ и ситуацията в област Разград по отношение на Африканската чума по свинете. Разисквани са и възможностите за финансиране от Държавен фонд „Земеделие“ на мерки за биосигурност.

Областният управител е поставил и важната тема за състоянието на пчеларския сектор в региона, като акцентира върху необходимостта за стриктното спазване на мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Той поискал информация за проверките от страна на ОДБХ-Разград относно случаите през тази година на отравяне на пчели при пръскане с пестициди.

Дискутирани бяха и въпроси относно работата на общопрактикуващите ветеринарни лекари и дейността на ОДБХ-Разград по превенция разпространението на Коронавируса в настоящата извънредна ситуация.

Областният управител Гюнай Хюсмен изказва благодарност на професор Желязков за активната работа и сериозното внимание, което отделя на област Разград.

От прессъобщението не става ясно дали са обсъдени нови превантивни мерки във връзка с разпространението на Африканската чума по свинете във връзка с откритите в края на април нови два случая в Държавно ловно стопанство „Воден-Ири Хисар”.

От снимката, придружаваща прессъобщението, пък става ясно, че проф.д-р Паскал Желязков не е привърженик на спазването на противоепидемичните мерки – провежда работните си срещи на закрито (в конкретния случай кабинета на неговия подчинен д-р Драмалиев) без да спазва социална дистанция и без да има предпазна маска. Припомняме, че вчера отпадна само носенето на предпазни маски на открито и заповедта на здравния министър в тази насока остана в този вид: „Всички лица, когато се намират в закрити обществени места (в. т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, зали и др.) са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.).”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *