Шестокласници “осъдиха” условно крадци на айфон

Шестокласниците от Детското полицейско управление в ОУ „Отец Паисий” – Разград проведоха заключителното си занятие със съда и прокуратурата. То е част от поредица срещи с представителите на двете институции по време на двугодишното им обучение – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

В заседателна зала №1 на Районен съд – Разград учениците симулираха съдебен процес под вещото ръководство на съдия Николай Борисов, прокурор Десимира Недкова и прокурор Зорница Цветкова. Казусът, който трябваше да решат, бе грабеж, извършен от две момчета, нападнали съученичка на път към училищния автобус, за да откраднат мобилния й телефон. Според предварителния сценарий момичето се похвалило, че притежава последния модел „Айфон“, подарен от родителите й за рождения ден. След края на учебния ден двете момчета я последвали и започнали да дърпат раницата й. Тъй като тя я стискала здраво, последвал удар с юмрук в лицето и ръката. От падналата раница двамата взели скъпия телефон и побягнали. След намесата на други свидетели, които се обадили в полицията, „потърпевшата” била прегледана от лекар, който установил, че е нанесена телесна повреда. В хода на „съдебния процес” бяха разпитани пострадалата, нейната майка, двамата извършители, всички свидетели и вещи лица. След като изслуша страните по делото, съдът произнесе присъда за виновниците, които в съучастие причинили неимуществени вреди на момичето и отнели скъпия мобилен телефон. Постановено бе „лишаване от свобода за срок от шест месеца с двугодишен изпитателен срок“. Уважен бе и гражданският иск в размер на 4000 лв.

Програмата „Детско полицейско управление” е инициатива на Министерството на вътрешните работи. Целта е в младите хора да се формира чувство за уважение към законността и реда, към ценността на всеки отделен човешки живот и нетърпимост към насилие, агресия, хулиганство и други аморални прояви.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *