Шампиони по роботика при кмета

Кметът на Община Разград Добрин Добрев се срещна с отбора по роботика на ОУ“Васил Левски“-Разград след отлично представяне на учениците на международно състезание. В срещата участва и ресорният заместник-кмет Елка Неделчева – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Учениците и техният ръководител Венелин Николов се похвалиха на градоначалника с отличното си представяне на международно състезание по STEM и роботика в Атина, Гърция – те спечелиха първа награда в категория „Инженерно майсторство“. Децата благодариха за подкрепата на местната управа, Община Разград осигури транспорта на отбор „QWERTY 2“. Представителите на България на това състезание разказаха за сериозната конкуренция, с която са се преборили, както и за подготовката си преди състезанието. Техният ръководител Венелин Николов сподели, че се е наложило, за да спазят регламента на състезанието, да научат за седмица нов за тях език за програмиране и на него да преработят проекта си за робот, с който спечелиха националното състезание, на което ОУ“Васил Левски“ бе домакин миналия месец и което бе организирано от STEM Education.

Кметът Добрин Добрев поздрави децата, прославили Разград на това престижно международно състезание и им пожела тяхното хоби да се превърне чудесен старт на успешна кариера. Сподели с тях, че се търси възможност и малчуганите от детските градини да се подготвят за последващото за тях STEM-обучение в училищна среда. Има и идеи в средното образование да се заложи вариант за изучаване на роботика, тъй като този сектор вече намира приложение в съвременната икономика.

Децата подариха на Кмета Добрин Добрев плакет със символи на Гърция, на гърба на който оставиха автографи. Кметът вече  има и магнитче с логото на отбора „QWERTY 2“.

Г-н Добрев освен индивидуални награди връчи подарък и на целия отбор, с който да се подготвят за новите си успехи – конструктор „Nezha“.

Капитан на отбор „QWERTY 2“ е Руя Кадувлова, а членове: Марина Дончева, Даная Камбурова, Цветелин Велчев, всички от трети клас, Никол Ангелова и Азад Хашимов, двамата от пети клас.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *