Чудо невиждано: За 9 минути определиха кой кой е Общинската избирателна комисия в Разград, остана една неизвестна

Изненадващо бързо, че и успешно приключиха консултациите за състава на Общинската избирателна комисия в Разград. Точно 9 минути отне на представителите на основните политически сили да разпределят ръководните постове в институцията, която ще администрира местния вот на 27 октомври.

Според решение на Централната избирателна комисия разпределението по партии е предварително известно и подлежи на преговори. Право на представители имат партиите и коалициите с депутати в настоящия парламент и в настоящия Европарламент. За община Разград съставът на комисията е 13-членен, зададено е и квотното разпределение, та по него нямаше възможност да се спори. Според него ГЕРБ и БСП имат по 4 представители, Обединени патриоти – 2, ДПС, Воля и Демократична България – по 1.

На първия кръг от консултациите за ръководството на комисията се появи съперничество единствено за председателския пост – поискаха го общинският лидер на ГЕРБ Радиана Димитрова и общинският лидер на БСП Добрин Добрев, за двата заместнически поста настояха от Обединени патриоти и от ДПС, а никой не поиска секретарското място. Компромисно мислене показаха от БСП, на втория кръг от мнения Добрин Добрев заяви, че партията му ще отстъпи само веднъж в тази кампания и това ще е сега – като изяви претенции за секретарското място и отстъпи председателското.

Така изненадващо за нула време бе оформен ръководния състав на ОИК-Разград и остана само поименното обявяване на членовете му. Прочете ги заместник-кметът Галина Георгиева, която в отсъствието на кмета д-р Валентин Василев, води консултациите. Тайна остана само конкретният човек от ДПС, общинският лидер д-р Левент Апти уточни, че най-вероятно в понеделник ще внесат поименното си предложение, имали колебания между две имена и ще изберат между тях съобразно ангажиментите на хората.

И така председател на ОИК-Разград ще е Ралица Стефанова Костова-Цветанова от ГЕРБ, заместник-председател – Светлана Недялкова Неделчева от Обединени патриоти, секретар – Савина Миткова Ангелова от БСП, членове – Диана Христова Йорданова, Николай Маринов Инков и Мирослава Дакова Христова от ГЕРБ, Катинка Петкова Матеева, Силвия Наскова Великова и Николай Христов Драев от БСП, Тодор Илиев Иванов от Обединени патриоти, Сюлбие Исмаилова  Ибрямова от Воля, Демократична България –  Цветелина Ботева Ботева.

Най-любопитното име от списъка, освен неизвестността около предложението на ДПС, е последното – на Цветелина Ботева, която през последните години бе номинирана от ГЕРБ, а в залата за консултациите като представител на БСП бе майка й Мирослава Кацарова.

С още по-любопитен момент бяха предшествани консултациите. Още докато се изчакваше кой ще ги ръководи общинският лидер на ДПС д-р Левент Апти, минавайки край кметския стол каза с усмивка „Някой ден ще седнем тук“. Понеже останалите присъстващи не дадоха вид, че са го чули и разбрали, се наложи да повтори и потрети, най-вече насочено към Радиана Димитрова от ГЕРБ, но реакция пак не последва, а д-р Апти даде и аргумент за твърдението си „защото имаме достойни за поста представители“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *