Читалището в Осенец празнува 130 години

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев бе гост на тържеството, посветено на 130-годишнината от създаването на НЧ”Съгласие 1891”-Осенец. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Събитието се проведе в понеделник, 6 септември, на открито при спазване на противоепидемичните мерки.

Заместник-кметът Добрин Добрев отправи приветствие към самодейците от читалището и към всички жители и гости на селото, както за юбилея, така и на Деня на Съединението. Той припомни, че съединението и съгласието са в основата на духовното възраждане на България, те са в основата и на изграждането на уникалните културни институции – читалищата, които съхраняват традициите и културата на българската нация, грижат се и за просвещението и духовното възвишение. Г-н Добрев оцени като много важна ролята на НЧ”Съгласие 1891” в съхраняването на традициите на една от най-колоритните етнографски групи – капанците. Заместник-кметът изрази признателността си към основателите на читалището и към всички, допринесли за развитието на институцията и възпитаването в родолюбив дух на жителите на Осенец. От името на ръководството на Община Разград г-н Добрев подари на председателя на читалището Иванка Неделчева цифров фотоапарат, за да документират в снимки читалищните дейци участията на самодейните състави в различни изяви.

В концерта на площада участваха трите формации към културната институция: Група за изворен фолклор „Капанка”, Танцова група „Капанка” и детска танцова група „Сто  усмивки”. Поздрав за читалището-юбиляр и за жителите на Осенец бяха и изпълнения на състави към НЧ”Напредък”-1895”-Дряновец, както и на певицата Руска Станчева и на малкия гъдулар Стамен Димитров.

Тържеството завърши с право хоро, на което се хванаха и част от зрителите.

Освен заместник-кмета Добрин Добрев официални гости на събитието бяха: общинският съветник от Общински съвет-Разград Елка Неделчева, председателят на Младежки Общински съвет-Разград Николай Пенчев, кметът на Осенец Даниела Стоянова, старши експерт в РЕКИЦ”Читалища”-Разград Даниела Петрова. Читалищната управа получи и поздравителен адрес от името на Областния управител Иван Борисов.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *