Читалището в Осенец празнува 130 години

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев бе гост на тържеството, посветено на 130-годишнината от създаването на НЧ”Съгласие 1891”-Осенец. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Събитието се проведе в понеделник, 6 септември, на открито при спазване на противоепидемичните мерки.

Заместник-кметът Добрин Добрев отправи приветствие към самодейците от читалището и към всички жители и гости на селото, както за юбилея, така и на Деня на Съединението. Той припомни, че съединението и съгласието са в основата на духовното възраждане на България, те са в основата и на изграждането на уникалните културни институции – читалищата, които съхраняват традициите и културата на българската нация, грижат се и за просвещението и духовното възвишение. Г-н Добрев оцени като много важна ролята на НЧ”Съгласие 1891” в съхраняването на традициите на една от най-колоритните етнографски групи – капанците. Заместник-кметът изрази признателността си към основателите на читалището и към всички, допринесли за развитието на институцията и възпитаването в родолюбив дух на жителите на Осенец. От името на ръководството на Община Разград г-н Добрев подари на председателя на читалището Иванка Неделчева цифров фотоапарат, за да документират в снимки читалищните дейци участията на самодейните състави в различни изяви.

В концерта на площада участваха трите формации към културната институция: Група за изворен фолклор „Капанка”, Танцова група „Капанка” и детска танцова група „Сто  усмивки”. Поздрав за читалището-юбиляр и за жителите на Осенец бяха и изпълнения на състави към НЧ”Напредък”-1895”-Дряновец, както и на певицата Руска Станчева и на малкия гъдулар Стамен Димитров.

Тържеството завърши с право хоро, на което се хванаха и част от зрителите.

Освен заместник-кмета Добрин Добрев официални гости на събитието бяха: общинският съветник от Общински съвет-Разград Елка Неделчева, председателят на Младежки Общински съвет-Разград Николай Пенчев, кметът на Осенец Даниела Стоянова, старши експерт в РЕКИЦ”Читалища”-Разград Даниела Петрова. Читалищната управа получи и поздравителен адрес от името на Областния управител Иван Борисов.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

 

 1,130 total views,  12 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *