Чилийци станаха Крал и Кралица, красив финал на Панаира на киселото мляко

Двама чилийски танцьори бяха обявени за Крал и Кралица на Панаира на киселото мляко в Разград. Събитието бе закрито с концерт на изпълнители от 6 държави, най-много впечатлиха руснаци, които запяха „Катерино моме”.

Труден бе изборът на журито измежду 5 двойки танцьори – от Русия, Грузия, Канарски острови, Чили и Китай. Художникът Петко Антонов го председателстваше, а членове бяха фотографът Минка Христова и хореографът Иван Иванов. Пред тях и многобройната публика десетте танцьори първо дефилираха с националните си костюми, после показаха танци от своите родини, имаше и кръг, в който тропнаха ръченица, а накрая отговаряха на въпроси на водещия.

За пръв път по регламент трябваше да се избере двойка, а не индивидуални победители за двата пола, също за пръв път нямаше и български участници.

Журито оцени като най-атрактивни чилийците Андреа Велена Агилера Серва и Карлос Хуаин Перес Гонсалес. 16-годишната Андреа е ученичка, предпоследна година в гимназията, в България е впечатлена от архитектурата. Опитала е киселото мляко, чиято кралица всъщност стана, първо не й харесало, но със захар станало много вкусно.

Карлос е на 18 години, учи за инженер, намира България за фантастично място, което го очарова.

Качени в римска колесница, Крал Карлос и Кралица Андреа поведоха дефилето от танцови състави към последния вечерен концерт от 18-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти.

Концертът бе като за последно – танцьорите бяха запазили най-хубавите си изпълнения за тази вечер и публиката отговори подобаващо с бурни аплодисменти. Макар изпълненията от Канарските острови да бяха мелодични, от Китай – цветни и екзотични, от Чили – разгорещени, а от Грузия – завладяващо красиви, най-много бяха ръкоплясканията за състава от Москва, който освен с руски танци и песни, впечатли с изпълнение на „Катерино моме”.

Финал на сценичните изпълнения поставиха танцьорите от разградския танцов клуб „Абритус”.

Всички участници в концерта и от ДТШ”Хорце”-Разград, които бяха част от първата концертна вечер, получиха грамоти за участието си от кмета на Разград д-р Валентин Василев.

Малко преди това стана лек фал със зарята, която започна по никое време, още преди съставите да излязат на сцената със знамената си, обаче пък беше толкова красива, та дефектът може спокойно да мине за ефект.

Кметът закри Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти, както сам отбеляза с неудоволствие, но изрази надежда „догодина в този формат и с разширен състав от страна на гостите отново да се видим тук на това място, за да се насладим на удоволствието от изпълненията на нашите приятели”.

Цялото Ларго се превърна в едно голямо хоро накрая на Панаира, хванаха се и гостуващите танцьори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *