Четири тийнейджърки от Кубрат – на училище в Германия за седмица

В продължение на седмица в началото на декември група ученици и техните учители от СУ”Хр.Ботев”-Кубрат посетиха град Мьонхенгладбах, Германия за участие в дейностите по проект  EVA -Equality.Variety.Acceptance. на програмата Eразъм+,КД2. Това съобщават от екипа, който реализира проекта.

Партньори по проекта са училища от Парну – Естония, Газиантеп – Турция, Ресенде – Португалия, Сан Пиер-Реюниън – Франция, Мьонхенгладбах – Германия и Кубрат – България.

Арнел, Ния и Алис от 9а клас, както и Сечил от 11а клас от СУ”Хр.Ботев”-Кубрат спечелиха участието си в първата работна среща по проекта и заедно с ,чителките си Нина Цонева и Марина Йорданова посетиха училището на страната-домакин.

Учениците преминаха една по-различна седмица на обучение в училище. Натрупаха знания по немски език, история, география, философия и усъвършенстваха английския си език в една мултикултурна среда чрез общуване с връстници и техните семейства. Момичетата бяха настанени в семейства и живяха една седмица с тях, ходиха на училище заедно с децата на семействата, хранеха се заедно, гледаха филми и се забавляваха.

Седмицата беше натоварена, защото те имаха и множество задачи по проекта за изпълнение. На срещи-разговори обсъдиха колко е важно да си толерантен и дискутираха какво ги обединява и кои са предизвикателствата за постигане на разбирателство при съвместното съжителство на хора от толкова различни култури и етноси.

Всички участници  бяха гости на кмета на Мьонхенгладбах, посетиха град Кьолн, където имаха възможността да се насладят на величествената Кьолнска катедрала, посетиха и най-новата джамия, а преподавателите и синагогата в милионния град. Посетиха град Дюселдорф, където се насладиха на атракцията  в музея Орбита и изпитаха уменията си за катерене. Разгледаха експонатите в музея за съвременно изкуство в Мьонхенгладбах.

Ученичките от Кубрат впечатлиха всички, с които имаха възможността да общуват и получиха поздравления за отличните си умения по английски език,  както и за богатата си обща култура и знания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *