Четирима ученици и двама учители от СУ”Христо Ботев”-Кубрат посетиха Естония по проект по Програма Еразъм+

Четирима ученици и двама учители от СУ”Христо Ботев”-Кубрат посетиха Естония по проекта EVA (Equality Acceptance Variety)  по Програма Еразъм+.

Десислава Веселинова и Дерия Мехмед от 9”а” клас, Мюрсел Мехмедов от 8”а” клас и Сенил Исмет от 8”б” клас, придружавани от Нина Цонева и Марина Йорданова – учителки по английски език в училището бяха за седмица в град Пярну.

Кубратчани бяха посрещнати от естонските си домакини, у които отседнаха по време на едноседмичната си визита. Наситената с дейности програма започна в понеделник с посещение на училището партньор Pärnu Ühisgümnaasium от всички партньори по проекта от Португалия, Франция, Турция, Германия и България с невероятен концерт в изпълнение на хор от учениците-домакини. Датата на визитата бе избрана така, че да съвпадне с провеждането на ежегодния международен младежки фестивал за музика с участието на изпълнители от Естония, Литва, Латвия и от страните –партньори.

Ключов момент бе гледането на документалния филм Singing Revolution, в който се разказва как музиката е помогнала на Естония да се съхрани като нация.
Участниците в проекта имаха възможност да се запознятс естонския език  и да научат някои основни думи, фрази и изречения. Учениците участваха в много занимания и уроци, на които усвоиха умения за аргументиране и провеждане на дебати и участваха в дискусии за Езика на омразата в социалните мрежи.

Кубратската група посети град Тарту, където научи за историята на града, разгледа забележителностите и един от най-добрите университети в Естония – Университета в Тарту. Шестимата български представители в проекта имаха възможността да разгледат модерния интерактивен Национален музей на Естония, който се намира в Тарту.  На 6 февруари се провел самият фестивал, видни гости на който са били членове на градската управа, консулът и пресаташето на Руското посолство, както и известни изпълнители и вокални педагози от страната. Във  фестивала участваха 30 изпълнители. Сенил и Мюрсел от Кубрат изпълнили в дует две песни, предварително подготвени с помощта на Сийка Русева – преподавател по музика в СУ”Хр.Ботев”-Кубрат.

След фестивала участниците в проекта получили сертификатите си за участие и се насладили на Вечерта на народите, на която пели песни, опитали ястия от различни страни, танцували и се забавлявали.

Визитата приключила с културно-историческа обиколка на красивата столица на Естония Талин.

„Учениците се завърнаха в родината щастливи, с обогатени знания и незабравими впечатления  за приятелство, разбирателство и доброта.” – коментираха учителките Нина Цонева и Марина Йорданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *