Четирима достойни учители получиха отличието „Неофит Рилски“

Четирима учители от Разград получиха отличието „Неофит Рилски“, което Министерството на образованието и науката традиционно връчва всяка година в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Грамотите бяха връчени от началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков в сградата на РУО. Петков представи четиримата призьори и изрази удовлетворение, че това са достойни и уважавани от колегите си и учениците педагози.

Двама от тях получават наградата „Неофит Рилски“ за втори път.

Искра Ганева е учител по Български език и литература от 23 години. Преподава в ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“, работила е и в професионална гимназия. Смята, че поколенията ученици са различни, но на всички българският език е труден, затова и преподаването му е голяма отговорност, полагат се усилия, но е удовлетворяващо, когато децата постигнат успехи, като добро представяне на олимпиади и на конкурси.

Красен Цонев също получава за втори път наградата „Неофит Рилски“.  Той работи в сферата на образованието от 1987 г. Номиниран е от ЦПЛР Ученическа спортна школа „Руси Бухтев“ заради успехите на своите възпитаници през последната година. Цонев смята, че годината е била изключително силна за ученическия спорт. Най-голямото постижение е на Лъчезар Вълчев, който стана двоен световен шампион на Ученически игри – на троен скок и на дълъг скок.

Сашо Панчев е учител от 30 години само в НПТГ“Шандор Петьофи“. Първоначално преподава по Български език и литература, от 2008 г. става учител по физкултура. Преди 15 години създава турнира Волейболна ученическа лига, който с години се развива, всяка година около 100 деца се занимават с този спорт. Панчев смята за много успешно участието на отбора на НПТГ“Шандор Петьофи“ във финалите на Ученическите игри в началото на месеца, тимът се класира на девето място, като останалите отбори имаха състезатели от клубни отбори.

Светла Владимирова е номинирана за наградата от разградската структура на Съюза на българските учители. Тя преподава от 27 години по математика в ПГО“Станка Николица“. Разказва, че е трето поколение учител, обича си професията и изпитва удовлетворение от нея. Смята, че най-важно е в училището да се изграждат личности с активна гражданска позиция. Стреми се да въвежда иновации в образователния процес и затова е сред носителите на Специална награда в конкурса на СБУ“Учител на годината 2024“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *