Четирима достойни разградчани бяха отличени със званието „Почетен гражданин на Разград”

Четирима достойни разградчани бяха отличени днес със званието „Почетен гражданин на Разград” – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Предложенията бяха гласувани на Тържествената сесия на Общински съвет-Разград днес предиобяд, а вечерта – преди празничния концерт за Деня на Разград – тримата лауреати и наследниците на Никола Икономов, който получава приза посмъртно – получиха отличията си.

Депутатът от БСП за България Мартин Обрешков, Областният управител Гюнай Хюсмен и делегации от три града-побратими на Разград уважиха тържествената сесия. Приветствия към присъстващите отправиха: кметът на румънския град Слобозия Адриян Мочиону, заместник-кметът на Орел Юрий Студенников и заместник-председателят на Асоциацията на българите по света Тудор Ангел като представител на делегацията от Кълъраш. Поздравителен адрес на кмета Бояджиев връчи и Областният управител Гюнай Хюсмен. През целия ден пристигаха поздравителни адреси от цялата страна. Част от тях бяха представени на сесията.

Тържествено слово по повод Празника на Разград произнесе председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. „Убеден съм, че за всеки разградчанин Денят на Разград е един от най-хубавите празници в годината. И няма значение дали е роден тук или по-късно е свързал живота си с нашия град; дали в момента живее в Разград, или изкарва прехраната си в близката и далечна Чужбина. Защото този Ден е връзката между миналото, настоящето и бъдещето на нашия Разград. Той събира в едно поколенията, живели преди нас и тези, които ще дойдат след нас. А в човешки план е емоционалната връзка между детството, младостта и зрелостта на всеки разградчанин.” – каза Ненчев в словото си.

Докладната с предложенията за носители на званието „Почетен гражданин на Разград” представи Кметът на Разград Денчо Бояджиев. Инициативен комитет предложи  президента на ПФК”Лудогорец 1945” Александър Атанасов Александров – изявен деятел в областта на българския футбол и общественик, допринесъл с голямата си амбиция и упорит труд за успешното развитие на ПФК „Лудогорец 1945“, като футболен хегемон, утвърждаващ спортния престиж на Разград в национален и международен мащаб.

Академичният състав на Филиал Разград  на Русенски университет „Ангел Кънчев” номинира проф. д-р Нейко Маринов Стоянов – учен в областта на химията и химичните технологии с изключителен принос в създаването, утвърждаването и развитието на Филиал – Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ като водеща образователна институция. Професионалист от най-висока класа, допринесъл за обогатяването на научната дейност във Филиал Разград, вложил своя дял в утвърждаване името на учебното заведение в национален и международен мащаб като център за наука и социалнозначима структура за младите хора. Управителният съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз внесе, а Областното ръководство на БЧК и на Българския лекарски съюз подкрепиха номинацията на д-р Мария Пеева Иванова – председател на Областния съвет на БЧК град Разград, инструктор по водно спасяване с 20-годишна практика и лектор по първа долекарска помощ към Областния съвет на БЧК град Разград. Лекар с дългогодишна общественополезна дейност и активен принос в развитието на медицината. Професионалист с образцова практика, спасила голям брой човешки животи.

Инициативен комитет е вносител на предложението за получаване посмъртно по повод 200 години от рождението му на отличието „Почетен гражданин на Разград от Никола Поптодоров Икономов – учител, народен будител, виден възрожденец. Радетел на просветното и културно дело както на лудогорския град, така и на цялата страна, активен в църковната борба, съпричастен с революционното дело. Просветител, книжовник, духовник – един истински реформатор, отдал живота си в служба на хората от нашия град.

Предложенията бяха гласувани анблок и подкрепени от всичките 29 присъстващи на сесията общински съветници.

Вечерта пред пълната зала на Общински културен център Александър Александров, проф. Нейко Стоянов, д-р Мария Пеева и правнучката на Никола Икономов Теменуга Иванова получиха отличията. Теменуга Иванова предаде наградата на четирима ученици от училището, чийто патрон е нейният прадядо – ОУ”Никола Икономов”, а останалите призьори благодариха за признанието от страна на местната управа и местната общност, като изтъкнаха приноса за всички, подпомогнали тяхното развитие.

Тържествената церемония, на която Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев представи решението на местния парламент, а Кметът Денчо Бояджиев връчи отличията, бе последван от концерт под надслов „Среща край Момина чешма” Негов режисьор е Румян Занев, а участници: Фолклорен танцов ансамбъл „Абритус“ при НЧ“Бузлуджа 2010“, Танцово студио “Калина-Рада“, ДТШ„Хорце“ при ЦПЛР Център за работа с деца, Клуб по танци „Капанци“, Средношколска танцова формация към НЧ“Напредък 1901” град Разград, Гайдарска група към НЧ “Напредък-1901, Градски Мажоретен състав към ЦПЛР Център за работа с деца, Вокална група „Въртележка“ към Музикална школа „Илия Бърнев“, Текин Зекериев от класа по поп пеене в ЦПЛР Център за работа с деца, Силвия Симеонова – солистка на Капански ансамбъл.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *