Червените тоги на протест

Прокурори от Окръжна и Районна прокуратура-Разград, както и служители от двете администрации се включиха днес в мълчалив протест срещу приетите на първо четене в Правната комисия на 45-тото Народно събрание промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Държавните обвинители излязоха пред сградата в червените си тоги, в които пледират в съдебните зали и останаха там предварително планираните 7-8 минути.

За какво протестират накратко обясни окръжният прокурор Тихомир Тодоров. По думите му политиката се опитва да влезе в дейността на съдебната власт. „Учудващо бързо вчера правната комисия прие едно много странно и прибързано решение, това решение в резюме се изразява в това, че следва да бъдат закрити специализирания съд и прокуратура. В 30-годишната си практика не помня такъв случай, когато при едно кардинална промяна да има нечуваемост от страна на която и да е политическа партия. Не бяха чути нито мнението на ВСС, на нашата гилдия, на МВР, на прокуратурата, следствието. Нещата са извън контрол, напрежението се усеща в съдебната система, защото това не са само магистрати в съда и прокуратурата, там са и служители, тези служители имат семейства, те разчитат на трудовите възнаграждения и т. н. Надявам се да се прояви разум и да не се стига до батални решения за съдебната властта“ – каза Тодоров преди да застане до колегите си пред сградата на прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *